Дні Росії в Україні мають слугувати тому, щоб двом братнім країнам були під силу будь-які завдання і виклики. Сьогодні у них для цього є все. Економічний потенціал і моральний авторитет, природні багатства та політична воля. Входження двох держав у світову економіку є завданням історичної важливості, і розв’язанню його мають допомогти спільні проекти, ділові ініціативи, співробітництво столиць та прикордонних районів. Разом дві держави зуміють швидше модернізувати своє народне господарство і досягти добробуту народів.
Із промови Президента Росії Володимира Путіна на урочистому відкритті Року Росії в Україні 
28 січня 2003 року.
Хроніка партнерства
Символічно і знаменно: Рік Росії в Україні президенти двох держав відкрили в Національному палаці «Україна», який є унікальною архітектурною спорудою. Тут відбувалися інавгурація Президента України Л. Кучми, засідання Європейського банку реконструкції і розвитку, святкування Днів незалежності України та концерт, присвячений 2000-річчя Різдва Христового.
Одним із перших заходів Року Росії в Україні став 3-й форум русистів, що відбувся в Лівадійському палаці Ялти.
Підписано угоду про спільну російсько-українську експлуатацію газотранспортної системи України. Вона відкриває для російського бізнесу нові можливості приватизації українських підприємств. Але українська програма приватизації до 2008 року передбачає більший, ніж раніше, контроль за продажем державних пакетів акцій підприємств.
Між російськими та українськими регіонами укладено майже 300 двосторонніх угод. Активно підтримують економічні зв’язки з Україною Москва, Тюменська, Бєлгородська, Ростовська і Московська області. У своїй сукупності економічні зв’язки цієї п’ятірки з Україною становлять половину міжрегіональної торгівлі.
Почастішали контакти на рівні урядів, міністерств і відомств. Останній приклад: спільне засідання в Москві колегій міністерств транспорту Росії та України за участю Міністерства шляхів сполучення Російської Федерації.