Між двома пагорбами на березі Дніпра під час риття котловану землекопи знайшли стародавню бронзову фігурку воїна у позі лотоса. Невідомо, чи справді було це так. Але сьогодні на тому місці стоїть єдиний в Україні і найбільший у Європі буддистський комплекс — Храм воїнських мистецтв. Він став меккою для всіх, хто сповідує вчення «воїнів світла», а заодно — архітектурною екзотикою Черкас.

Кожної неділі у «слов’янському Шаоліні» чорнобороді і бритоголові «воїни-брати» проводять екскурсії по залу бойових мистецтв, знайомлять з буддистськими ритуалами, демонструють свій вишкіл. Засновник і проповідник черкаської буддистської громади «Білий лотос» Володимир Скубаєв розповів, що всі вони —учні та кандидати в учні школи кунг-фу «Ша фут фань». У перекладі з лаоської це звучить як «П’ять бойових котів». До речі, у господарстві, яке є при «Білому лотосі», утримуються бойові собаки. Є навіть бойові півні та гуси. Для краси придбали ще й фазанів, павичів та голубів. На подвір’ї храму облаштовано фонтан, вода з якого цілюща, стверджують послідовники лаоських мудреців. Лікувальні властивості має також піраміда з чорного граніту, де здійснюють свої молитви-мантри буддисти.

У храмі є місце, куди заходити мають право лише жерці школи «Ша фут фань». У підземеллі, під духовним центром «воїнів світла», побудовано святилище у формі піраміди. Тут, на вівтарі, встановлений чорний космічний камінь бенбен. Посвячені жерці «П’яти бойових котів» проводять перед бенбеном спеціальні ритуали і входять «в інформаційне поле Сіріуса»...

Незабаром усередині комплексу завершать опорядження лицарської зали. За задумом Володимира Скубаєва, який не лише віце-президент асоціації східних бойових мистецтв, а й радник чинного гетьмана Українського козацтва генерала Івана Біласа, там будуть портрети всіх українських гетьманів та полковників Богдана Хмельницького. На запитання, чому в буддистському храмі вшановуватимуть лицарів-козаків, проповідник кунг-фу відповів: «Ми сповідуємо слов’янський буддизм. Адже батько Будди походить з доісторичної Оратанії-України. Розвивати національний дух самосвідомості — наше завдання».

Черкаська область.