Слідству вдалося наблизитися до з’ясування обставин зникнення Георгія Гонгадзе, а також до встановлення осіб, безпосередньо причетних до його зникнення і вбивства.

Про це йдеться в оприлюдненому головою Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Миколою Томенком листі Генерального прокурора Святослава Піскуна до Голови Верховної Ради Володимира Литвина.

У листі, як зазначає УНІАН, вказується на остаточне підтвердження того, що знайдене в Таращанському районі Київської області тіло належить саме Г. Гонгадзе. Також повідомляється про останні кроки прокуратури, зокрема, про співробітництво з генеральним секретарем міжнародної організації «Репортери без кордонів» Робером Менаром, та представником Бюро ПАРЄ і головою секретаріату моніторингового комітету цієї організації.

«Генпрокуратура України вважає, що розслідування проводиться абсолютно незаангажовано, передусім з політичної точки зору. Хоча слідство не відкидає можливості перевірки будь-якої версії цього злочину», — пише С. Піскун.

Голова тимчасової слідчої комісії з розслідування загибелі журналістів Гонгадзе та Александрова і низки інших резонансних злочинів Григорій Омельченко такого оптимізму не поділяє. Він зауважує, що на приналежність «таращанського тіла» Георгію Гонгадзе вказав ще два роки тому таращанський судмедексперт, а згодом це підтвердила російська експертиза на чолі з визнаним у світі фахівцем Івановим. Інша справа, що відповідним можновладцям було вигідно загальмувати хід розслідування, відтягнути похорон Гії на «спокійніший час», а це посіяло додаткові сумніви з приводу «таращанського тіла» і в душах мами та дружини покійного.

Остання експертиза «таращанського тіла» була потрібна слідству лише для того, щоб ще раз переконати і заспокоїти рідних покійного журналіста. Але, зауважує далі депутат-полковник, у зверненні до Генпрокуратури парламентська тимчасова комісія просила провести за участю українських слідчих дві експертизи — власне «таращанського тіла» і тієї частини записів майора Мельниченка у президентському кабінеті, які можуть пролити світло на замовників викрадення журналіста. На першу експертизу, як бачимо, прокурорське відомство погодилося, а на другу — ні. А як без цього можна завершити розслідування у справі, тим паче за версією про причетність до злочину «орлів» з МВС?

У листі Генпрокурор повідомляє главі українського парламенту і про хід розслідування двох інших резонансних справ: вбивства генерального директора Слов’янської телерадіокомпанії «ТОР» Ігоря Александрова та доведення до самогубства засновника і директора ТОВ «Інформаційне агентство «Українські новини» Михайла Коломійця. Перший злочин він вважає фактично розкритим і повідомляє, що органи слідства вживають заходів для розшуку обвинуваченого І. Благова та свідка В. Верховода.

У другій справі для перевірки версії самогубства М. Коломійця наголошується на проведенні низки експертиз, зокрема і посмертної психолого-психіатричної.

Загалом, за інформацією Генпрокурора, з 1990 року в провадженні органів прокуратури перебувало вісім кримінальних справ, пов’язаних зі зникненнями або вбивствами журналістів, з яких розкрито три вбивства.