Німецько-український форум створив добру основу для результативних переговорів під час травневого візиту до України Президента Бундестагу, а також проведення чергових україно-німецьких консультацій на вищому рівні. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на зустрічі з головою правління Німецько-українського форуму Маттіасом Кляйнертом.
Володимир Литвин зауважив, що нині через війну в Іраку всі події ніби відходять на другий план: «Війна стала продовженням політики, і знизився поріг безпеки». Голова ВР вважає: необхідно розібратися з тим, що відбувається у світі, в Європі. Яку роль відіграватиме Європа і Україна в її складі в новому світі? «У цьому зв’язку велику роль відіграє форум як структура, що зміцнює наші відносини і роль України в Європі», — підкреслив В. Литвин. Глава парламенту також поінформував гостей про дискусії у зв’язку з відправкою в Кувейт українського батальйону хімзахисту, заявивши, що це зроблено не для того, щоб загладити свою провину перед США, як вважають деякі політики: «Ми відкриті і готові до співпраці, оскільки Німеччина відіграє для України важливу роль».
Маттіас Кляйнерт подякував ВР за чітку позицію стосовно Іраку і Кувейту: «Треба викласти все на стіл, щоб була взаємна довіра». Німеччина впевнена, що не тільки молитвами про якнайшвидше завершення війни можна допомогти народові Іраку, а й відновленням переговорного процесу. «У німців є довіра до України», — наголосив М. Кляйнерт, додавши, що Німецько-український форум робить усе для того, щоб її зміцнювати й наповнювати співробітництво між нашими країнами практичним змістом.