У президента США Джорджа Буша німецьке коріння
Латвійська земля багато віків була «під німцями»: за часів і Ливонського ордену, і Курземського герцогства, і в роки другої світової війни. Тому не дивно, що досі в телефонній книзі лише міста Риги понад 60 абонентів на прізвище Буш.
Журналістам латвійської газети «Час» спала на думку ідея запитати по телефону у Бушів про політику президента США стосовно Іраку. І ось що вони почули зокрема:
Підприємець Буш (32 роки): «Буш припускається помилки в розрахунках. Звичайно, за всієї могутності США Іраку довго не протриматися. Але не брати до уваги серйозні розбіжності між своїми союзниками щонайменше непрактично. В даному разі перемога над Саддамом не спише все».
Чиновник Буш (42 роки): «Мені все це нагадує радянське: «Ми тут з товаришами порадилися і вирішили...» А товариші дивляться одне на одного розгублено і не можуть пригадати, коли це з ними радилися».
Пенсіонер Буш (71 рік): «Чому мого однофамільця не турбує зростаючий розкол у Європі? Президент показав, що йому начхати на думку своїх союзників. А таке не забувається за будь-якого розкладу...».
«Просто» Буш (так він відрекомендувався): «Не хочу з вами розмовляти! Росіяни завжди няньчилися з Саддамом та іншими тоталітарними режимами. От тепер вашому улюбленцю скрутять голову, а тоді й за Кремль візьмуться. І тоді весь світ спатиме спокійно».
Ремонтник Буш (41 рік): «Вони там в Америці живуть, як у кіно: Рембо перед тим, як убити погану людину, підірве пару сіл, перемочить сотню людей, а наприкінці —поцілунок і всезагальні танці-шманці».
Так думають латвійські Буші. А дві третини латвійців вважають, що Латвії не слід було втягуватися в конфлікт.
Рига.