Як повідомили у прес-службі МО, вчора Міністр оборони генерал армії Володимир Шкідченко особисто перевірив готовність 19-го окремого батальйону радіаційного, хімічного та біологічного захисту до відправки в Державу Кувейт.
— Ви пройшли відповідальний етап відбору до батальйону, етап поновлення та вдосконалення професійних навичок та злагодження підрозділу, — сказав міністр під час спілкування з військовослужбовцями батальйону. — Тепер настав час продемонструвати навички практичної роботи. Але найголовніше завдання всіх, від солдата до керівництва Міноборони, —звести до мінімуму ризик та повернути всіх українських вояків живими і здоровими на батьківщину.
У час, коли диктуються ці рядки, з військового майданчика львівського аеродрому Скнилів вилетіла перша частина 19-го окремого батальйону — двома літаками Іл-76 державного підприємства МО Українська авіатранспортна компанія. Перший літак повіз три одиниці техніки та 20 чоловік особового складу батальйону. Другий літак, який злетів через три години після першого, доставив до країни дислокації ще дві одиниці техніки та 15 чоловік особового складу.
У Кувейті продовжує роботу передова оперативна група Збройних Сил, що забезпечуватиме перші кроки життєдіяльності батальйону на території цієї країни. Як повідомив з Кувейту керівник оперативної групи перший заступник командувача військами Західного оперативного командування сухопутних військ ЗС генерал-лейтенант Валерій Фролов, приймаюча сторона вже визначила орієнтовні райони виконання завдань українськими військовими. Це аеропорт Ель-Кувейт, морські порти в районі Ель-Ахмаді та Кемпт-Дохау. Генерал-лейтенант також повідомив, що український батальйон розташується табором неподалік містечка Аретжан, що за 70 км на південь від столиці Кувейту міста Ель-Кувейт. Табір має подвійну систему охорони, у складі якої є і підрозділи протиповітряної оборони, що забезпечуються кувейтською стороною. Місце дислокації українського підрозділу віддалене від кувейтсько-іракського кордону майже на 200 км.