Хто винний і що робити?

 

Пентагон назвав загальні втрати союзників за п’ять перших діб сухопутної операції — 56 убитих, з них 17 британців і 39 американців. Війна вийшла із запланованого Вашингтоном графіка. Винний в цьому не опір іракців, а піщані бурі та... Росія. Її звинуватили у продажу Багдаду електронного обладнання для створення радіоперешкод, що може збити з курсу американські літаки і бомби.

Коли операція затягнеться хоча б на місяць, у Пентагону до травня закінчаться надані на неї кошти, якщо конгрес не виділить додатково 62,6 млрд. дол. на ведення війни. Цей запит з видатків було направлено Джорджем Бушем до конгресу. Тим часом долар падає на фондових ринках, і економісти аналізують варіанти уникнення економічної кризи в разі затяжної війни.

Водночас термін підходу сил союзників до Багдада відкладається: через шалений опір іракської армії вони досі не спромоглися захопити жодного мосту через Євфрат. Учора, поки морські піхотинці застрягли в Насирії, передова третя піхотна дивізія США, яка рухається в обхід міст пустелею на Багдад, потрапила в засідку, влаштовану природою. За 160 км від іракської столиці — у районі міста Ен-Наджаф американські підрозділи опинилися в зоні дії потужної піщаної бурі.

 

Як і раніше, американці не захопили жодного великого міста, а маленький порт Умм-Каср перетворився на справжню «Брестську фортецю». До речі, як стало відомо, в Умм-Касрі разом з американцями воюють поляки.

В Умм-Касрі та решті іракських міст, що блоковані від зовнішнього світу, назріває гуманітарна катастрофа. Найважче становище нині в Басрі. За даними міжнародних організацій, 100 тисяч дітей залишилися там без води. З першого дня війни у цьому другому за розмірами місті немає електроенергії. Міністр внутрішніх справ Іраку Махмуд Ахмад звинуватив американо-британську коаліцію в блокуванні поставок продовольства і медикаментів іракським мирним жителям і звернувся до ООН з вимогою відновити поставки до країни гуманітарних вантажів.

Стосовно Багдада, то на незавойовану, як було обіцяно, столицю Іраку обрушуються вже не точкові удари. Нині авіація коаліції прасує околиці столиці килимовими бомбардуваннями. У Багдаді тим часом готуються до штурму. Американці вважають, що іракські війська застосують зброю масового ураження. Поширюються чутки про червону лінію навколо Багдада, яку щойно перетнуть і проти них буде використана хімічна зброя. З цього приводу росіяни вже вигадали анекдот:

Президент Буш заявив, що у нього є докази наявності у Саддама зброї масового ураження.

— І які ж?

— Ось усі квитанції...