Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає за потрібне активізувати міжпарламентське співробітництво Києва та Мінська. Останній візит білоруських парламентаріїв до України датовано 1999 роком, що, на думку Володимира Литвина, вже багато про що свідчить. Про це глава українського парламенту заявив під час зустрічі з делегацією білоруських депутатів на чолі з Головою Ради республіки Національних зборів Білорусі Олександром Войтовичем.
Володимир Литвин зазначив, що міжпарламентські відносини двох країн «було згорнуто» і настав час обговорити перелік проблем, які потребують розв’язання, а також питання про практичні дії: «Співробітництво з Білоруссю — один із пріоритетних напрямів для нас».
Олександр Войтович підтримав позицію про необхідність активізації міжпарламентського співробітництва. Крім того, на його думку, парламентам двох країн потрібно вирішити і прикордонні питання. Під час переговорів Олександр Войтович розповів колегам про роботу двопалатного парламенту в Білорусі та передав Володимирові Литвину запрошення відвідати Мінськ. У відповідь Голова ВР заявив, що йому дуже цікаво ознайомитися з функціонуванням двопалатного законодавчого органу, але наявність такого парламенту в унітарній країні, на думку Литвина, «сміливість»: «На мій погляд, сьогодні в Україні для таких радикальних перетворень немає підстав».
В інтерв’ю журналістам після зустрічі О. Войтович зазначив, що сторони домовилися про окрему зустріч груп дружби українського та білоруського парламентів найближчим часом. Він також сказав, що в України та Білорусі практично однакові проблеми, спричинені етапами розвитку, які проходять обидві країни.
«ГУ» попросив главу верхньої палати білоруського парламенту пояснити ситуацію у зв’язку з нератифікацією ними угоди про державний кордон між Україною та Білоруссю, яку ВР ратифікувала більш як п’ять років тому. Олександр Войтович не дав конкретної відповіді про дату ратифікації, заявивши, що «треба вирішувати це питання швидко, нема чого зволікати». Володимир Литвин додав з цього приводу: «У нас залишилася пострадянська практика спочатку проблеми створювати, а потім їх успішно долати». На думку Голови Верховної Ради, проблему з ратифікацією «створено на голому місці»: «Ми економічні проблеми двох країн притягнули за вуха до угоди про кордон і ув’язали їх». Володимир Литвин переконаний, що їх потрібно розділити, і побажав білоруським депутатам передати своїм колегам настрій ВР з цього приводу.
Як повідомила «ГУ» прес-секретар глави ВР Лариса Троян, на зустрічі також порушувалися питання, пов’язані із законодавчим забезпеченням майбутнього єдиного економічного простору, а також з узгодженням позицій щодо цього у зв’язку зі вступом України до СОТ.