Перша генетична хвиля ядерного шлейфу Чорнобильської катастрофи на цей час вже охопила 25 відсотків населення України. Друга, котра щойно розпочалася, за десять років має поширитися на 40 відсотків наших громадян. А третя, якщо їй активно не протидіяти, через 15 років може зробити генетично залежним від наслідків Чорнобиля все населення України. Тож можна вважати, вже тепер у нас немає «нечорнобильців».

Такі відомості було поширено на І з’їзді Всеукраїнської соціально-екологічної партії «Союз. Чорнобиль. Україна», який відбувся 22 березня в Києві. Це партійне об’єднання виникло на базі давно відомої громадської організації «Союз Чорнобиль України». Головою партії на альтернативній основі майже одноголосно обрано Юрія Андреєва.

Окрім соціального захисту спілчан, сприяння подоланню наслідків глобальних природних, техногенних і ядерних катастроф, форум визначив ще такі програмні завдання: сприяти зміцненню дієздатності України як суверенної держави, екологічній безпеці нашої країни, забезпеченню енергонезалежності її, а також ліквідації безробіття та дитячої безпритульності тощо.

Того ж дня відбувся ІІІ з’їзд Всеукраїнської Чорнобильської народної партії, котру очолює Микола Ісаєв. «Виросла» вона трохи раніше, але також із тих, хто перебував у «Союзі Чорнобиль України». Отже, і «чорнобильці», здавалося б, об’єднані одним лихом, не мають спільності в діях. Такий нині у нас час.