Власники контрольного пакета акцій одного з найбільших металургійних комбінатів України — АТ «Дніпроспецсталь», в особі відомих у Російській Федерації інвесткомпаній «Беринг Восток Кепител Партнерс» і «Веда» вважають, що певні «темні сили» не дозволяють їм реалізувати своє право на власність.
На прес-конференції, скликаній з метою акцентувати увагу громадськості на тому, що така інтригуюча ситуація дискредитує інвестиційну привабливість країни, про це заявили керуючі партнери Олексій Калінін та Олександр Матт. З’ясувалося, що вони, як власники (за їхніми словами) більш як шістдесятивідсоткового пакета акцій, досі не можуть завершити угоду із придбання акцій цього підприємства. Причина проста як ріпа: реєстратор «ОФР-Запоріжжя» відмовляється надати реєстр акціонерів для проведення зборів, навіть усупереч рішенню суду і припису прокуратури. Мало того, Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку понад два місяці не реагує на скарги з цього приводу, з чого інвестори роблять висновок, що за усім стоять певні впливові сили, які наполегливо прагнуть не допустити появи у підприємства великого ефективного власника, здатного навести належний порядок. Це підтвердив і генеральний директор АТ «Дніпроспецсталь» Вадим Лейбензон, який був тут присутній.
Тим часом вражає: унікальні активи підприємства, що дають можливість випускати 25 тисяч тонн високолегованої різнопрофільної сталі на місяць (за підсумками березня в кращому разі відвантажать 1,5 тисячі тонн!), уже давно активно розкрадаються. За словами Вадима Лейбензона, його самого не пускають на територію відвалів, де хазяйнують люди, що називають себе орендарями, але такими не є: дія всіх договорів оренди закінчилася 31 грудня минулого року.
— Уявіть собі ситуацію, — обурюється Олексій Калінін, — на вашій кухні сторонній їсть ваше м’ясо... Та ще ж якими темпами!
З документів видно, що торік у відвалах видобуто 30—31 тисячу тонн нержавіючого брухту, проте на завод повернуто лише за малим не 17.
Генеральний директор підтверджує, а хтось, не повіривши почутому, перепитує: «То що ж це за темні сили, про які ви кажете?».
— Ми не раз намагалися це з’ясувати в облдержадміністрації, — каже Олександр Матт. —Марно. Втім, якось губернатор Карташов поцікавився: «А ви питали дозволу у Гриші?».
Присутні розуміюче посміхаються. Я додзвонився до Запоріжжя до Євгена Карташова і попросив сказати, якого Гришу він мав на увазі. Виявляється, він взагалі ні про кого не згадував. І все пояснив бажанням «підставити» його перед виборами мера, на пост якого він балотується. А що стосується суперечностей між акціонерами АТ «Дніпроспецсталь», то на найближчий час з їх представниками призначено зустріч...
Правильно кажуть: у боротьбі за власність немає недозволених засобів. У цьому переконують реєстратор «ОФР-Запоріжжя», який змінив юридичну адресу (за словами Євгена Карташова, шукай його тепер у Дніпропетровську!), його опосередкована причетність (за словами Олексія Калініна) до низки скандальних оборудок на фондовому ринку і багато чого іншого, про що говорили учасники прес-конференції.
На жаль, в Україні ще ділять власність за поняттями, а не за законами. Втім, визнав Олександр Матт, це спостерігається і в Росії. Проте вони не впадають у відчай, оскільки прийшли на наш ринок всерйоз і надовго.
P.S. «Беринг Восток Кепител Партнерс» — дочірня компанія «Беринг Прайвит Эквити Партнерс», котра є однією з провідних міжнародних компаній з управління прямими інвестиціями. Під її управлінням перебувають фонди, загальний капітал яких становить два мільярди доларів. Компанія інвестує в Росію, Західну й Центральну Європу, Азію, Індію й Латинську Америку.