У науковій сфері пропрацював більше дванадцяти років. Чи маю право на надбавки за стаж роботи у цій сфері?
Яків ХЕПАК.
Запоріжжя.
Надбавку за стаж роботи у науковій сфері виплачують науковим працівникам залежно від стажу роботи: понад три роки — 10 відсотків, понад десять — 20, понад 20 років — 30 відсотків посадового окладу. Таку надбавку виплачують щомісяця працівникам, визначеним у Переліку посад наукових працівників державних наукових установ, організацій та державних вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації, яким може встановлюватися надбавка за стаж роботи у науковій сфері.
До стажу роботи наукових працівників, які працюють або працювали в державних наукових установах та організаціях, у державних вищих навчальних закладах ІІІ—ІV рівнів акредитації, лабораторіях підприємств, включають час роботи у наукових установах та вузах колишнього СРСР, а також час, коли науковий працівник фактично не працював, але за ним зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково. А саме: час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу; відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; а у разі, коли дитина потребує домашнього догляду, — період додаткової відпустки без збереження заробітної плати, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку; підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо працівник до направлення на підвищення кваліфікації та після закінчення навчання займав посаду наукового працівника; час строкової служби, за умови, якщо науковий працівник, призваний на службу, протягом трьох місяців після звільнення з військової служби був прийнятий також на посаду наукового працівника, без урахування часу проїзду на постійне місце проживання.
Документом для визначення стажу роботи у науковій сфері є трудова книжка та інші документи, які підтверджують стаж роботи. У разі, коли науковий працівник тимчасово заміщає відсутнього працівника, надбавка за стаж роботи у науковій сфері нараховується до посадового окладу за основною посадою (місцем роботи). Науковим працівникам, у яких протягом календарного місяця виникло право на виплату або підвищення розміру надбавки, її встановлюють з початку наступного місяця. Надбавку враховують під час розрахунку середньої заробітної плати.
Наталія ХОМЕНКО.