На базі дорожньої клінічної лікарні № 1, що в Києві на Повітрофлотському проспекті, 9, відкрито Центр здоров’я жінки. В його урочистому відкритті взяли участь Міністр транспорту України, генеральний директор «Укрзалізниці» Георгій Кірпа та дружина Президента України, почесний президент благодійного фонду соціального захисту та сприяння сім’ї Людмила Кучма.
Половина працівників на «Укрзалізниці» — жінки. Тому проблема їхнього здоров’я, особливо збереження репродуктивного здоров’я — одна з найактуальніших на залізничному транспорті. Тільки, приміром, у медичних закладах Південно-Західної залізниці обслуговують 135 тисяч жінок. А в її базовій дорожній клінічній лікарні № 1 їх перебуває на обліку 22,6 тисячі.
Тож годі й говорити про значення Центру здоров’я жінки, який нещодавно відкрито в Києві. Тут матимуть змогу обстежитися працівниці залізниці, в яких проблеми зі здоров’ям. Адже центр оснащений найсучаснішим діагностичним і лікувальним обладнанням. Висококласні фахівці надаватимуть консультативну, діагностичну та лікувальну допомогу пацієнтам з гінекологічними захворюваннями, проблемами молочної залози та щодо репродуктивної функції.
Директор центру Мар’яна Двулит розповіла, що у центрі реалізовуватимуть скринінгову програму з молочної залози — здійснюватимуть обстеження на мамографі, ультразвукове, а також діагностуватимуть вроджені вади розвитку плоду. Проводитимуть консультації генетика, пренатальну діагностику, а також лабораторні обстеження. Жінки матимуть можливість лікуватися тут консервативно та оперативно. Центр має також операційний блок, оснащений найсучаснішим обладнанням з післяопераційною палатою.
Мабуть, хвора людина може лише мріяти про можливість обстежитися та проконсультуватися в закладі, де не лише встановлено найсучаснішу техніку, а саме приміщення за комфортом нагадує дорогий готель. Коли говорити про європейський чи американський стандарт, то тут справді все йому відповідає. А може, ще зарано нам користуватися такою розкішшю тоді, коли в інших медичних закладах подеколи бракує навіть вати?
Однак один із благодійників — багатий підприємець, який не вважав за потрібне, щоб його ім’я називали у пресі, на жаль, не український, заперечив мені: «Потрібно ж колись розпочинати будувати медичні заклади такого класу...».
Однак наші багаті люди щось не поспішають приєднуватися до таких «неголосних» проектів. Бо обладнання для центру вартістю 250 тисяч доларів подарувала «Укрзалізниці» американська медична благодійна організація «Кейрліфт Інтернешнл» за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку. Заступник директора агентства Алексіс Панехель сподівається, що київський центр стане моделлю: такими мають бути заклади з охорони здоров’я жінок в Україні. У рамках допомоги США Україні ми створили у вашій країні шість таких центрів для жінок.
Той, що у Львові, — для жінок, які працюють на залізниці, сказала пані Панехель. Далі все залежить від самих українців. Утім, ми продовжуватимемо цю роботу, шукатимемо партнерів і спонсорів, залучатимемо до участі в таких проектах приватних благодійників.
Засновник і директор американської благодійної організації «Кейрліфт Інтернешнл» Джефрі Глос, який подарував обладнання для центру, пишається співпрацею з українськими партнерами: «Уявляєте, лише вісім місяців тому ми уклали угоду, що її з української сторони підписав Міністр транспорту й генеральний директор «Укрзалізниці» Георгій Кірпа, а вона вже реалізована! Українська сторона взяла на себе витрати на реконструкцію старого приміщення, яке тоді нагадувало розвалюху. Наші партнери надзвичайно пунктуально й добросовісно виконали свою частину угоди: приміщення центру реконструйовано бездоганно! Приємно мати справу з людьми слова й діла».
Ідея створення Центру здоров’я жінки так захопила Джефрі Глоса, що він залучив до роботи над реалізацією проекту свою дружину Лінду. Подружжя доклало чимало зусиль, щоб обладнати цей медичний заклад сучасною апаратурою. Лінда Глос сказала, що коли б її участь у проекті сприяла одужанню бодай однієї жінки, то вона вже почувалася б щасливою.