Десять років тому українці Карелії, де їх мешкає близько 30 тисяч, створили Товариство української культури «Калина». Сотню активістів, що входять до нього, очолює член Української всесвітньої координаційної ради Лариса Скрипникова . Присвячені 10-літньому ювілею урочистості проходили в рамках Днів української культури. Було проведено конкурси на кращий дитячий малюнок на тему «Садок вишневий коло хати», читців поезій Т. Г. Шевченка, «Шевченківські читання» тощо.

А великий заключний концерт відбувся в одному з найбільших залів Петрозаводська. Ювілярів вітали представники і місцевої влади, і історичної Батьківщини. Але найприємнішим подарунком для всіх присутніх стали чарівні пісні у виконанні знаменитого хору «Українська пісня» (художній керівник Клара Стасюк), юних «Українських ластівок» , дитячого ансамблю «Земелюшка» з м. Медвежогорськ (керівник Наталія Шепелєва).

Українці опинилися в Карелії не тільки з власної волі: це й заробітчани радянських часів, і нащадки засланих на Північ «ворогів народу». Порівняно з іншими російськими областями, влада Карелії до української «Калини» ставиться прихильно. Як зазначили в Держкомітеті з питань національної політики, організація українців на чолі з Ларисою Скрипниковою така активна, що їм «аж хочеться допомагати». Торік «Калина» виграла конкурс на кращу організацію зимового відпочинку і вперше змогла організувати зимовий табір для дітей діаспори. Влада оплатила роботу директора, двох вихователів, музичного керівника, а також харчування для дітей. Цікаве дозвілля і активний відпочинок дуже сподобалися вихованцям, отож вони із задоволенням приходили щоранку до Центру національних культур, де «Калина» має свою кімнату. Починалися заняття з вивчення української мови та мапи України. Кожен з вихованців хотів більше довідатися про край, де народилися їхні дідусь і бабуся. Були і музичні заняття, і екскурсії. Але найголовніше, що з числа цих дітей активісти «Калини» організували ансамбль «Українські ластівки». Лариса Скрипникова плекає надію на те, що в майбутньому відродиться й недільна школа, якою колись пишалася громада.

Активісти «Калини» прагнуть бути корисними в налагодженні різноманітних зв’язків із Україною. Їх ображає, що українські делегації, які приїжджають до Карелії, не зустрічаються з діаспорою. «Те, що вони про нас не згадують, принижує престиж громади, — зауважує Лариса Скрипникова. — Гості з інших країн ніколи не ігнорують свої товариства. А делегація УВКР — перша, яка за роки незалежності не тільки привезла нам грамоти й подарунки, а й обговорила з керівництвом республіки наші проблеми».

Світлана ОСТАПА,прес-секретар Української всесвітньої координаційної ради.