1-ша сесія Всекитайських зборів народних представників 10-го скликання, що завершилася минулого тижня, назвала імена нових керівників, котрі керуватимуть найбільш населеною країною світу, економіка якої розвивається найшвидшими темпами. Головою КНР, як і передбачалося, став обраний у листопаді минулого року генеральним секретарем ЦК КПК Ху Цзіньтао. Його попередник на обох постах Цзян Цземінь залишив за собою позицію голови Центральної військової ради КНР, що дає йому контроль над 2,5-мільйонною армією, а також над урядом і парламентом, оскільки ЦВР — одна з основних керівних структур у Китаї.
Головою Постійного комітету ВЗНП став член Постійного комітету Політбюро ЦК КПК У Банго. Заступниками керівника парламенту обрано 15 осіб, серед них 3 жінки. А загалом членами ПК ВЗНП (який, власне, і здійснює всю законодавчу роботу в перервах між сесіями) стали 158 осіб.
Держраду очолив Вень Цзябао. Новообрані керівники пообіцяли добросовісно виконувати свої обов’язки і «з усією щирістю служити державі та народові». У своєму п’ятихвилинному виступі новий голова КНР запевнив, що «тільки соціалізм може врятувати Китай і тільки соціалізм з китайською специфікою може розвивати Китай». Глава уряду під час двогодинної прес-конференції для більш як 800 вітчизняних та іноземних журналістів окреслив завдання кабінету на майбутню п’ятирічку, основним «головним болем» серед яких є боротьба зі злиднями і безробіттям (на сьогодні в країні зареєстровано приблизно 14 млн. безробітних, 30 млн. осіб усе ще перебувають за межею бідності).
Отже, в Китаї завершився перехід влади до рук четвертого покоління. Як зазначають спостерігачі, вперше в 53-річній історії КНР це відбулося передбачувано і безконфліктно. Звертає на себе увагу значне омолодження керівництва країни. Ху Цзіньтао в грудні виповнилося лише 60. Стільки само років новому главі уряду, а спікерові парламенту — 62. (Цзян Цземінь нинішнього року святкуватиме свій 77-й рік народження, Чжу Жунцзи і Лі Пен — 75-й).
Названо також нові імена 28 міністрів і керівників усіх головних відомств країни. Іще депутати, яких у залі Будинку народних зборів було 2943, схвалили бюджет на 2003 рік і звіти керівників, котрі склали з себе повноваження. Наступного разу законодавці зустрінуться через рік, на два тижні в березні.
Ольга ТАНАСІЙЧУК,власкор Укрінформу в Пекіні (спеціально для «ГУ»).