Сьогодні майже кожний регіон України представлений у столиці своїм земляцтвом. Серед них хмельницьке —одне з найактивніших: київські подоляни намагаються найповніше використати «столичні можливості» для допомоги рідному краю.

Останнє засідання хмельницької «діаспори» було як ніколи велелюдне. У ньому взяли участь і посланці «метрополії» — голови облдержадміністрації та обласної ради Віктор Лундишев і Анатолій Овчарук. Єдиною фракцією заявили про себе і народні депутати: причетність до Хмельниччини під час таких зібрань стирає міжпартійні кордони.

Зібралися не для того, щоб одне на одного подивитися, а громадою обговорити проблеми, які заважають землякам працювати ефективніше. Серед них — відсутність приміщення, своєрідного клубу, де представники «діаспори» й «метрополії» могли б працювати, проводити ділові зустрічі і просто відпочивати. Деякі земляцтва вже давно обзавелися такими приміщеннями у столиці і не «позичають» місця для зібрань. Ще одна проблема —як збільшити інвестиції в рідну для всіх область, оживити приспаний потенціал Хмельниччини. Славиться Поділля і юними талантами, яким потрібно допомогти, вивести на твердий гостинець, аби потім вони прославляли рідний край з високих орбіт.

Молодесеньку співачку зі Старої Синяви Тетянку Паламарчук, до речі, підтримали просто на засіданні: і щирими оплесками, і матеріально. Директор фестивалю «Червона рута» Тарас Мельник розповів, що дівчинка має чудовий голос, але для подальшої участі в конкурсі потрібні кошти. Для такої благородної справи земляки не поскупилися. А народний депутат Олег Лукашук узяв майбутню перемогу Тетяни «під патронат».

Директор фонду «Співчуття» Володимир Безродний поспівчував дітям Меджибізького інтернату: їм завезено подарунки. «Якщо кожен з нас не забуде про ту землю, де закопана його пуповина, процвітатиме не тільки мала батьківщина — вся наша Батьківщина Україна», — каже голова ради земляцтва Михайло Каплун.

Поет Максим Рильський колись возвеличив рівні крила щастя: троянди й виноград — красиве і корисне. Це фото свідчить, що Хмельниччина тримається на міцних крилах.

Людмила КОХАНЕЦЬ, член Хмельницького земляцтва.