Вечірнє засідання 20 березня

Після гарячої дискусії і голосування про направлення українського батальйону до Кувейту напруження у парламенті не спало.
Лідер комуністів Петро Симоненко запропонував ухвалити заяву Верховної Ради, в якій засудити агресію США та Великої Британії проти Іраку. «У зв’язку з тим, що пропрезидентська більшість з участю «Нашої України» проголосувала за рішення про направлення до Кувейту батальйону, ми, народні депутати фракції комуністів, виходимо з усіх груп по міжпарламентській співпраці з парламентами США, Великої Британії та Іспанії», — наголосив він.
Заяву, підготовлену Петром Симоненком, Борисом Олійником та іншими народними депутатами-комуністами про засудження війни проти Іраку, Верховна Рада ухвалила 229 голосами.
Після затвердження суддів апеляційних і місцевих судів народні депутати зосередили увагу на проекті закону про боротьбу з тероризмом, який розглядали у другому читанні. Голова профільного комітету Георгій Крючков наголосив, що до проекту закону надійшло понад дві сотні зауважень і пропозицій. У результаті з проекту усунено все, що політизувало проблему. Положення цього закону не можуть бути застосовані як підстава для переслідування громадян, які, діючи у межах закону, виступають на захист своїх конституційних прав і свобод.
Ухвалений (273 голоси «за») антитерористичний закон надихнув парламентаріїв працювати і після 18-ї години. Сергій Терьохін охарактеризував проект закону про податок на доходи фізичних осіб і «уклінно» попросив колег прийняти його у другому читанні. Бо наприкінці квітня вже розпочинається бюджетний процес. «Якщо ми не поміняємо ту ганебну ситуацію, яка є нині, — наголосив С. Терьохін, — то в наступний рік ввійдемо з тими ж оподаткуваннями зарплати, які є сьогодні».
Ці аргументи вплинули на парламентаріїв, і проект закону було прийнято.
Народні депутати також проголосували за проведення 14 квітня ц. р. парламентських слухань «Сімнадцята річниця Чорнобильської катастрофи. Досвід подолання», а також дня уряду 8 квітня з порядком денним: «Про стан та перспективи депресивних регіонів, міст та селищ України». Підтримано обрання Станіслава Сташевського головою Комітету ВР у закордонних справах.
Верховна Рада ухвалила постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата України Ярослави Стецько у зв’язку з її смертю. Парламент хвилиною мовчання вшанував пам’ять Ярослави Стецько, від дня смерті якої минуло дев’ять днів.