Заява фракції Соціалістичної партії України


18 березня 2003 року   
Учора Президент Л. Кучма поставив вимогу перед губернаторами — не підвищувати ціну на хліб, а 13 березня цього року стало відомо: він доручив Генеральному прокурору України С. Піскуну розслідувати ситуацію на ринку зерна. Фракція Соціалістичної партії України розцінює все це як глум.
Що ще треба розслідувати, коли кожному відомо, що в минулому році зернотрейдери та інші пройдисвіти забрали в господарств зерно за середньою ціною 300 гривень за тонну, при тому, що роком раніше вона була 700 гривень? Зроблено це найперше зусиллями влади, передовсім Міністерства аграрної політики України. Влада та шахраї спочатку приписали вал зерна, збили ціну і тим «нагріли» селян майже на 7 млрд. гривень, підірвали фінансовий стан усього агропромислового комплексу, зробили більшість господарств банкрутами, а селян — жебраками.
При цьому слід пам’ятати, що водночас ці спритники штучно завищили ціну на пальне, додатково обібрали селян.
Тим часом для населення України ціна хліба не зменшилася. Дійшло до смішного — у вартості хлібини сировина (зерно) становить лише 15 відсотків, усе інше — накрутки посередників та податки.
Але і цього замало владі та спекулянтам. Восени вони підняли рекламний ґвалт з приводу того, як важко успішній аграрній державі пробитися на міжнародний ринок зерна, а тепер формують громадську думку: хліба, мовляв, немає, його слід завозити з інших країн і тому ціна його зростатиме. Оскільки у цю гру включився і особисто Л. Кучма, то виникає підозра, що людські гроші збирають для наступних політичних кампаній.
Хліб, який став тепер основним, а часто і єдиним продуктом харчування українців, через непрозорість, неконтрольованість цін, завдяки продажності влади став інструментом пограбування і господарств, і найзнедоленіших прошарків населення.
Своїм невтручанням у цінову політику, потуранням шахраям і кримінальному світові, який підриває економіку держави, розорює село і людей, нинішній правлячий режим доводить, що він далекий від інтересів селян, від національних інтересів України. На словах проголошуючи ринкові відносини, влада, навпаки, робить усе, щоб зруйнувати їх, діє на користь кланів, жорстоко знущається з громадян своєї держави.
Народні депутати України від Соціалістичної партії України не раз попереджали про згубні наслідки такого курсу, вносили законодавчі пропозиції щодо їх припинення і усунення. Але влада нехтує національне законодавство щодо захисту вітчизняного виробника та соціальної підтримки населення.
Фракція соціалістів вимагає від уряду негайно розглянути питання цін на зерно і хліб та вжити вичерпних заходів для виправлення ситуації. Якщо протягом місяця винних не буде притягнуто до відповідальності, соціалісти вважатимуть, що цей злочин відбувався під безпосереднім патронатом глави держави.
Верховна Рада повинна добитися зміни здійснюваного курсу, припинити грабунок селян, створити законодавчу базу для виходу з кризи, в яку кинув країну нинішній режим. Режим тих, хто наживається на ним же породжених бідах народу. Пропонуємо створити слідчу депутатську комісію (або доручити комітету з аграрної політики), щоб з’ясувати, як здійснювали чергову хлібну аферу.
Депутати-соціалісти вкотре наголошують, що коли курс режиму Кучми і всю систему влади не буде змінено, Україна постане перед незворотними процесами повної деградації.
Захистимо селян — захистимо усе населення, збережемо державу!
Олександр МОРОЗ, голова фракції.