Із виступу заступника Голови Верховної Ради України Олександра Зінченка на парламентських слуханнях «Про стан підготовки до вступу України в Світову організацію торгівлі (СОТ)»
Олександр Зінченко, який є співголовою Робочої групи зі вступу України до СОТ, зокрема, зазначив, що в країні досі не згенеровано прогресивні, масштабні, науково обґрунтовані ідеї щодо вирішення цієї болючої проблеми.
Як наслідок, «суспільство до цього часу не розуміє, навіщо ми йдемо до СОТ, яким шляхом ми просуватимемося до світової економіки і, нарешті, яких реальних наслідків варто чекати. На жаль, до цього часу немає повного якісного, системного аналізу наслідків приєднання України до СОТ і на макрорівні, і в галузевому розгляді».
На думку О. Зінченка, питання приєднуватися чи ні до СОТ — немає. «Усвідомлений рух до СОТ — це єдиний правильний вибір в умовах сучасної глобалізації. І дискусії з цього приводу мають поступитися продуктивній роботі».
Заступник Голови Верховної Ради переконаний, що для прискорення процесу інтеграції України в європейські та світові економічні структури необхідно підходити комплексно до розв`язання кожної проблеми.
Цьому сприятиме, по-перше, прийняття Державної програми системного прогнозування, як це зроблено у всіх країнах ЄС; по-друге, створення координаційного комітету, до якого увійдуть представники профільних міністерств, народні депутати, вчені, керівники стратегічно важливих регіонів та представники громадськості; по-третє, формування робочих груп експертів за найважливішими напрямами.
«Рух до СОТ сьогодні — це вже не політичне гасло, не питання агітації та пропаганди, не ворожіння, це питання виваженого, ретельного, навіть математичного аналізу балансу позитивних та негативних наслідків для економіки України. Ми повинні сприймати СОТ як об’єктивну, може і вимушену, необхідність», — заявив заступник Голови ВР.
«Інтелектуальний, науковий, технічний потенціал України абсолютно достатній для реалізації заявленої моделі», — підкреслив О. Зінченко. За його словами, треба визнати, що виконання вимог СОТ може тільки позитивно вплинути на економіку України, «якщо розрахувати ризики і подальші кроки». Тим паче що членство в СОТ є обов’язковою умовою членства в інших організаціях, передусім в ЄС.
«Уже найближчим часом нам доведеться приймати принципові відповідальні рішення, і ми не маємо права на помилки, оскільки в іншому випадку ми будемо мати законсервовану нерозвинену економіку. І ми це повинні робити виключно в інтересах України, нашого народу, наших громадян», — заявив О. Зінченко.
У заключному слові О. Зінченко підбив підсумки проведеної дискусії. За його словами, у питанні вступу України до СОТ все залежить від «спільної роботи» профільних комітетів Верховної Ради, міністерств та відомств, яка повинна бути «надзвичайно злагодженою, гармонійною, фаховою і професійною».
Протягом останніх двох років процесу руху до СОТ підписано, зокрема, десять двосторонніх протоколів з іншими державами, Верховною Радою прийнято 17 із 20 законів, передбачених першим етапом гармонізації законодавства.
Парламентські слухання «Про стан підготовки до вступу України до Світової організації торгівлі» як підбиття проміжних підсумків були проведені 19 березня 2003 року у сесійній залі Верховної Ради України.