За прогнозами ООН, кількість іракських біженців може сягнути 2 мільйонів.
Про готовність прийняти біженців заявило багато європейських країн. До речі, Відень пообіцяв кожному з іракських біженців надати право на проживання та федеральне обслуговування. 110 громадян Іраку вже зареєструвалися в представництві Верховного комісаріату ООН у справах біженців в Азербайджані. Україна поки що не відчула на собі спричинених іракським конфліктом змін міграційних потоків. Хоча в Держкомкордону припускають, що через тиждень ця хвиля докотиться і до наших рубежів. У випадку з Іраком, вважають аналітики, для транзиту незаконних мігрантів до Європи активніше використовуватиметься балканський маршрут. Нашу територію мігранти можуть обминути.
У Держкомнацміграції України поки що не чекають збільшення кількості іракських переселенців. До речі, згідно з українським законодавством, війна аж ніяк не є підставою для отримання статусу біженця. Отож, як запевнив начальник управління у справах біженців і міграції цього відомства Микола Єрух, кожну заяву від іракських громадян про надання такого статусу розглядатимуть в індивідуальному порядку.
Тим часом кримчани вже заявили про готовність розмістити в себе вигнанців: для їх прийому вже готують постійно діючий пункт у Сімферополі. Сюди може прибути близько ста осіб.