Ранкове та денне засідання 21 березня
Пленарне засідання розпочалося з інформації Кабінету Міністрів про хід виконання Закону України «Про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік», з якою виступив Міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв.
З 1 січня в Україні мінімальний розмір зарплати встановлено в сумі 185 грн. А з 1 липня він має сягнути 237 грн. Практика перших двох місяців, наголосив міністр, висвітлила гострі проблеми із виконанням закону про оплату праці. У Держбюджеті-2003 не закладено кошти на таке підвищення. Щоправда, Держбюджетом збільшено видатки для поповнення місцевих бюджетів у розмірі 1,6 млрд. грн. Ці кошти буде використано на підвищення зарплати.
Однак проблему це не розв`язує. Для фінансового забезпечення підвищення зарплати необхідно внести відповідні зміни до Держбюджету-2003. Міністерством праці та соціальної політики вже розроблено проект закону про внесення змін до головного фінансового документа країни, а Верховною Радою створено робочу групу з цього питання, яка розглядатиме зміни до Держбюджету-2003 на основі запропонованого законопроекту.
В Україні мільйони працівників зайняті в легкій, текстильній, харчовій промисловості та сільському господарстві, де середня зарплата становить 158—250 грн., тобто нижче за мінімальний розмір. Керівники деяких підприємств цих галузей, щоб виконувати закон, йдуть на скорочення робітників, згортання виробництва.
Здійснена перевірка виконання закону показала, наприклад, що у Вінницькій області мінімального розміру зарплати не дотримано на 180 підприємствах, здебільшого сільськогосподарського виробництва. У Кіровоградській області таких підприємств виявлено 34. Їхніх керівників, запевнив Михайло Папієв, притягуватимуть до відповідальності.
Міністр висвітлив свій оптимістичний погляд на головне соціальне завдання — поступове наближення розміру мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму: 2004 рік — залишиться без змін; 2005 рік — 280 грн.; 2006 — 336 грн.; 2007 рік — 394 грн; 2008 рік — 454 грн.
Однак «графік» міністра народні депутати розкритикували.