Депутатська фракція політичних партій Промисловців і підприємців України та «Трудова Україна» спільно з Державним департаментом інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України провели «круглий стіл» на тему вдосконалення національного законодавства щодо інтелектуальної власності.
За словами лідера фракції Ігоря Шарова, цей захід проведено у рамках Політичної угоди про співпрацю та солідарну відповідальність, підписаної між парламентською більшістю та коаліційним урядом. А тему обрано за зверненням до фракції Міносвіти.
Як зазначали учасники зібрання — керівники Міносвіти, Держдепартаменту інтелектуальної власності, Укрпатенту, Голова Комітету ВР із питань науки та освіти Станіслав Ніколаєнко, народні депутати з фракції партій ППУ і «Трудова Україна» — вітчизняна законодавча база у сфері захисту інтелектуальної власності вже цілком відповідає світовим вимогам. Нині в Україні діє близько десяти законів і майже сто нормативних актів щодо інтелектуальної власності, ратифіковано низку міжнародних угод. Однак бракує механізмів їх виконання. Адже, скажімо, не встигла на ринку інформаційних технологій з’явитися нова комп’ютерна програма, розроблена вітчизняними фахівцями, як її вже можна придбати за десять гривень у «піратів» біля входу в метро. Саме тому захист інтелектуальної власності повинен стати одним із пріоритетів державної політики.
У схваленій учасниками «круглого столу» резолюції, яку передано до парламентського комітету з питань науки і освіти, пропонується прискорити прийняття змін до деяких законів із питань інтелектуальної власності, передбачити в Держбюджеті України на 2004 рік кошти на фінансування Державної патентної бібіліотеки та її філіалів. Голові Верховної Ради України запропоновано звернутися до голови Ради Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць СНД та до керівництва Російської Федерації з проханням підтримати утворення Міждержавної організації з реєстрації торговельних марок із штаб-квартирою в Києві. У резолюції також ідеться про потребу проведення заходів, спрямованих на утворення в Україні спеціалізованого Патентного суду та на створення науково-дослідного центру судових експертиз із питань інтелектуальної власності при Міністерстві юстиції України.
Як наголосив у розмові з кореспондентом «ГУ» лідер фракції ППУ і «Трудова Україна» Ігор Шаров, проведення «круглого столу» стало продовженням традиції, започаткованої «трудовиками» ще в парламенті минулого скликання. За його словами, головне завдання таких заходів — прийняти за їх підсумками відповідну парламентську постанову. Скажімо, так уже було зроблено після проведення «круглого столу» з проблеми остарбайтерів. Невдовзі фракція планує провести дискусію про вдосконалення національного законодавства у сферах зв’язку, економіки і промисловості.