Ранкове і денне засідання 20 березня
Війна... Далека, за десятки тисяч кілометрів, але вже невідворотна і реальна, сколихнула відносний спокій у сесійній залі парламенту. І Україна не залишилася осторонь подій навколо Іраку — Верховна Рада схвалила рішення Президента України про направлення 19-го окремого батальйону радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних Сил України до Кувейту для надання допомоги в захисті цивільного населення цієї держави від наслідків можливого застосування зброї масового ураження та ратифікувала відповідну угоду між Україною та Кувейтом. За це проголосували 253 народні депутати, проти — 129, утрималися — 7. Рішення про направлення українського спецбатальйону підтримали всі фракції, що входять до парламентської більшості, та частково «Наша Україна». Проти голосували комуністи, соціалісти та БЮТ.
«Війна — це жорстока, нещадна реальність, це завжди трагедія, — сказав, виступаючи з парламентської трибуни секретар Ради національної безпеки та оборони Євген Марчук. — Однак коли виникає загроза життю тисяч людей і глобальної екологічної катастрофи, Україна не має права залишатися осторонь». Саме цим, за його словами, і було зумовлено рішення РНБО та глави держави про направлення українського спецбатальйону. Водночас Є. Марчук наголосив, що Україна — мирна країна і виступає проти будь-яких війн, і в Іраку зокрема, за розв`язання будь-яких проблем мирним переговорним шляхом. «Про участь України у воєнних діях на боці антиіракської коаліції мова не йде, — підкреслив Євген Марчук. — Цей крок України продемонструє, що наша держава робить свій внесок у міжнародні зусилля у відновленні миру і стабільності в регіоні. Український батальйон РХБ-захисту буде направлено до Кувейту на півроку з можливим продовженням цього терміну ще на три місяці. Фінансуватиметься перебування батальйону в Кувейті за рахунок державного бюджету України. Але американська сторона обіцяє відшкодувати ці кошти.
Однак обговорення було дуже бурхливе. Голова оборонного комітету, представник фракції комуністів Георгій Крючков звернув увагу на те, що держдепартамент США вже заявив: оскільки Україна направляє свій батальйон, це означає, що вона увійшла до антиіракської коаліції. До того ж угоду між Україною та Кувейтом укладали в оригінальний спосіб — із посиланням на наше звернення. «Але не ми виявили ініціативи послати батальйон. Нас примусила наддержава», — сказав Г. Крючков. Він також висловив занепокоєння тим, що фактично командуватимуть українським батальйоном у Кувейті американці.
Під час обговорення більшість лідерів фракцій висловилися за те, щоб голосування відбулося в поіменному режимі, а не таємно, як пропонували деякі народні депутати. Лідери фракцій БЮТ, КПУ і СПУ були категоричні. «Це не миротворчі заходи, а участь України у воєнних діях проти Іраку на стороні однієї держави, яка має економічні інтереси навколо іракської нафти», — сказала Юлія Тимошенко. «Нас ніхто не гвалтує, ми самі пропонуємо себе. Давайте спочатку розберемося зі своїм «Хусейном», — переконував Олександр Мороз. «Жодних інтересів України у посиланні наших хлопців гинути до Іраку немає», — вважає Петро Симоненко. Прибічники рішення про направлення українського батальйону до Кувейту наголошували на стратегічних інтересах України. «Ми засуджуємо війну як метод вирішення будь-якого питання. Але оскільки ми не можемо її зупинити, то треба вирішити, чи наша хата має бути скраю, чи ми повинні допомогти людям при можливому застосуванні зброї масового ураження», — сказав лідер СДПУ(о) Леонід Кравчук. «Україна повинна надати належну миротворчу допомогу. Це питання національної ваги, але чому сьогодні в парламенті немає нашого Президента», — запитував лідер «Нашої України» Віктор Ющенко. Фракція НДП і депутатська група «Демократичні ініціативи», за словами їх лідерів Валерія Пустовойтенка та Івана Плюща, прийняли рішення про вільне голосування своїх депутатів. «Після чорнобильської трагедії половину обіцянок США не виконано», — наголосив І. Плющ.
І все-таки Верховна Рада рішення Президента схвалила. Рішення непросте, резонансне, яке вочевидь увійде в новітню історію.