Денне і вечірнє засідання 18 березня
Таке запитання під час обговорення «земельних» законопроектів лунало постійно.
Найбільше дискусій точилося навколо надання ділянок працівникам культури, освіти та охорони здоров’я, котрі проживають у сільській місцевості й свого часу були позбавлені права на отримання паю. За словами Богдана Губського («Народовладдя»), відповідним документом передбачено «зрівняти в правах» працівників соціальної сфери з працівниками сільськогосподарських підприємств під час проведення приватизації землі. Лідер фракції переконаний, що надання інтелігенції права на земельну ділянку сприятиме поверненню молоді в села. Голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Володимир Лещенко, депутати Михайло Мельничук (СПУ) і Іван Бастрига («Регіони України») закликали колег «коректно» підійти до підготовки цього документа, оскільки запаси землі обмежені, а в деяких регіонах їх і зовсім нема. Крім того, голова підкомітету і «нашоукраїнці» Юрій Кармазін та Рефат Чубаров запропонували «поновити справедливість» і включити до переліку інших мешканців сільської місцевості, зокрема чорнобильців, депортованих, працівників торгівлі, пошти, дитячих садків. З цим не погодилися урядовці, які не підтримали документ, оскільки вважають недоцільним змінювати правила приватизації земель, розширюючи коло осіб, які можуть мати право на паї.
Законопроект про фермерське господарство, який підтримали профільний комітет і Міністерство аграрної політики, на відміну від раніше прийнятого документа передбачає нові поняття і правовий статус фермерського господарства. За словами голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Івана Томича, воно може бути створено одним громадянином як індивідуальне, або групою з родинними стосунками як сімейне. Землекористувачі, які мають земельні ділянки розміром від двох гектарів, можуть самі визначатися, яке господарювання вони збираються створити —особисте чи фермерське. Якщо ж площа сільгоспугідь становить 20 і більше гектарів, то таке господарство набуває статусу фермерського. Депутати неодноразово наголошували на тому, що господарства треба фінансово підтримувати. А на переконання Олега Лукашука (СДПУ(о)), документ звужує права громадян, які не перебувають у родинних стосунках.
Далі депутати розглянули законопроекти про акцизний збір, захист прав покупців сільськогосподарських машин та про внесення змін до Митного тарифу, який спрямований на законодавче закріплення домовленостей, досягнутих на переговорах стосовно вступу України до СОТ щодо ставок ввізного мита на окремі види продукції (текіла та мескаль). Парламентарії також обговорили законопроекти про внесення змін до деяких законів України стосовно митних тарифів, до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо штрафів, до Закону України «Про участь України в міжнародних миротворчих операціях», законопроект «Про захист суспільної моралі від продукції, що пропагує порнографію» та інші.