На Житомирщині зареєстровано 72 обласні організації політичних партій. За найоптимістичнішими прогнозами, після 31 березня, коли закінчиться строк перереєстрації їх за новими, більш вимогливими критеріями, залишиться не більше чотирьох десятків. Справді, нічого не говорять ні назви деяких з них, ні прізвища керівників обласних осередків цих партій. За повідомленнями голів окремих обласних організацій, в них нараховується навіть по 25 чи 30 членів. Порівняно з цим 100 (таку цифру повідомили з обласного осередку КУН) і 150 (Прогресивної соціалістичної партії України) — то вже здається багато.

Підводне каміння

Серед провладних партій на Житомирщині найбільш чисельною є Аграрна — 15 тисяч. Очолює обласну організацію заступник голови облдержадміністрації Микола Галич. У Партії регіонів (генеральний директор АТЗТ «Україна» Борис Кузьмінський) — 8 тисяч, Народно-демократичній (начальник головного управління праці і соціального захисту населення Галина Корінна) — 6 тисяч членів. У Партії промисловців і підприємців (перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Кучмар) — 3 тисячі. Усі перераховані політичні структури мають спільну рису: у період між виборами широкий загал чує про них тільки тоді, коли відбувається районна чи обласна конференція.

Привернули увагу висновки, що їх зробили народні демократи після участі у блоці «За єдину Україну!»: «Нічого доброго партійний Ноїв ковчег не дає». Втім, «регіонали» Житомирщини наштовхнулися на підводний камінь такого об’єднання ще в ході самих виборів. Адже існувала домовленість, що інші партії блоку підтримують по Житомирському округу саме кандидата від ПРУ. Тож коли під час офіційної презентації раптом прозвучало інше прізвище, це стало для них повною несподіванкою. Місцевий осередок Партії регіонів опинився тоді в дуже незручній ситуації. Хоч їхній кандидат формально і був висунутий блоком «За єдину Україну!», та всі сили й ресурси того ж блоку були кинуті на підтримку Володимира Сацюка (Демсоюз), який і одержав депутатський мандат. Його роботою в окрузі задоволені сьогодні і влада, і виборці. Це одна з причин того, чому в місті чимало людей за те, щоб депутати-мажоритарники були й надалі.

Обласна організація Демсоюзу  дуже активно розбудовувала свої структури в районах: солідні офіси, оргтехніка. Саме її функціонери доклали найбільше зусиль для проведення пам’ятного референдуму за народною ініціативою, після якого всі засвоїли чужоземне слово — імплементація. А під час виборів Демсоюз зазнав нищівної поразки, і в колишніх його офісах уже інші господарі. «Партія, яка будується на грошах, це картковий будиночок», — сказав з цього приводу один місцевий політик.

Обласну організацію СДПУ(о) очолює народний депутат України Володимир Заєць, а його перший заступник — голова обласної ради Архип Войтенко. У роботі звітно-виборчої конференції, що відбулася 1 березня, взяло участь троє заступників голови облдержадміністрації. Наводилися такі цифри. 8118 есдеків області об’єднані в 29 районних і міських організаціях, у 310 населених пунктах зареєстровані осередки. 40 відсотків партійців мають вищу освіту, близько третини — молодь до 30 років. Серед секретарів міських та районних організацій — двоє голів і п’ятеро заступників голів райдержадміністрацій, три голови районних рад. Однак підсумки голосування за партійними списками обласну організацію не задовольнили. Виходить, мав рацію В. Заєць, коли ще до виборів попереджав: «90 відсотків жителів області вважають себе бідними. За таких обставин дуже важко утверджувати соціал-демократичну ідеологію, яка має орієнтуватися на середній клас із середнім рівнем достатку».

Опозиційний трикутник

Комуністів і соціалістів області очолюють народні депутати України Анатолій Доманський і Олександр Баранівський, «Батьківщину» — колишній авіатор Олег Антипов. ВО «Батьківщина» нараховує 11 тисяч членів, СПУ —10200, КПУ — 4 тисячі. На минулих виборах за кількістю набраних в області голосів вони розташувалися в іншому порядку: КПУ — майже 19 відсотків, СПУ — трохи більше 11, а блок Юлії Тимошенко — 6,8 відсотка. Опоненти комуністів, звертаючи увагу на велику кількість голосів, відданих за Компартію, зауважують: старше покоління голосує за свою молодість, але в ряди партії не поспішає. По мажоритарних округах до Верховної Ради не обрано жодного представника активної опозиції, небагато і в місцевих радах. «Батьківщину», наприклад, там представляє 48 чоловік. Цікаво порівняти: об’єднаних есдеків в радах різних рівнів 274. Нещодавно відбувся надзвичайний з’їзд депутатів усіх рівнів від опозиції.

— Справді, протестні партії набрали дуже мало місць на виборах до місцевих органів влади. Але на цьому вони й не зосереджували увагу. Всі сили було кинуто на парламент, бо ми розуміли, що все вирішується на найвищому рівні, — сказав з цього приводу керівник обласної організації УРП «Собор» В’ячеслав Дехтієвський. — Та й роль адмінресурсу на місцях переоцінити неможливо. І тиск великий.

Зрозуміло, що «повстанці» намагаються не нагадувати про те, що кольори прапорів у них різні.

— Зараз не будемо ділитися на лівих, правих, націонал-патріотів, головне — усунути Кучму, — це слова лідера житомирської «Батьківщини» Олега Антипова. Він зазначив далі: —На з’їзді депутатів усіх рівнів від опозиції я хотів почути від Віктора Ющенка одне: я — з вами. Але знову невизначеність.

Не той тепер Рух...

Ось міркування Олега Лагнюка — голови Житомирського крайового народного руху:

— Рух у декого асоціюється тільки з подіями початку 90-х: мітинги, демонстрації. Але сьогодні Україну треба будувати іншим шляхом, співпрацювати з владою на всіх рівнях. Акції, що їх проводить опозиція, тільки шкодять Україні. Ми критикуємо владу тільки тоді, коли вона робить щось на шкоду Україні. Коли відстоює її інтереси, підтримуємо. У нас в області членські квитки НРУ одержали 2186 чоловік. Ще 322 подали заяви. 785 чоловік в організації Молодого народного руху. Членом нашої партії, наприклад, є голова асоціації фермерів Черняхівського району — там фермери шість шкіл району взяли на своє забезпечення. В наших лавах три сотні студентів, головні агрономи, керівники підрозділів. Вибори виграли 29 сільських голів, які є членами НРУ. Значить, люди вірять.

Олег Лагнюк «спрямовує діяльність» одразу 48 партій. Якщо зняти лапки, то це означає, що він є головою консультативної ради політичних партій.

План роботи на шість місяців затвердили одноголосно. Першим запросили на розмову заступника начальника облуправління охорони здоров’я, а мова пішла про те, як забезпечують ліками потерпілих від аварії на ЧАЕС. Для області це вкрай актуальне питання: грошей на безплатні рецепти виділяється надто мало. А звідси нарікання людей. У всіх виступах було підтримано ідею централізувати забезпечення медикаментами, щоб знизити їх вартість, посилити контроль за якістю ліків і запобігати зловживанням із чорнобильськими рецептами. У березні вирішили повести мову про підготовку до весни, хід розпаювання земель, підтримку фермерських господарств. У квітні (це була ідея 11 політичних партій) консультативна рада зосередить увагу на боротьбі з організованою злочинністю і корупцією, профілактиці правопорушень серед молоді. Травневе засідання буде присвячене проблемам дозвілля молоді. Задум такий: щоразу партії збирають інформацію в регіонах, щоб мати найповнішу картину. Звичайно, це можуть робити ті організації, що мають розгалужену структуру.

Олег Лагнюк за те, щоб консультативні ради діяли і в районах.

По-іншому дивиться на це керівник «Собору» В’ячеслав Дехтієвський, який, до речі, є секретарем консультативної ради: «То фіговий листок облдержадміністрації. Ця рада виконувала б свою роль, якби адміністрація була справді державною, а не адміністрацією влади Кучми».

***

Розберемося самі чи будемо чекати, поки історія розсудить?

 

Житомир.