Двосторонній протокол між Європейським союзом та Україною про взаємний доступ на ринки товарів і послуг у рамках вступу нашої держави до Світової організації торгівлі (СОТ) було підписано в Брюсселі під час візиту Прем’єр-міністра Віктора Януковича. Отримане від ЄС «зелене світло» — результат складних компромісів. «У ході переговорів Україна продемонструвала прагнення до співробітництва та гнучкість, що й уможливило сьогоднішній крок, — заявив після підписання документа комісар ЄС з питань торгівлі Паскаль Ламі. — Я впевнений, що майбутній вступ України до СОТ допоможе державі скористатися перевагами системи багатосторонньої торгівлі». Ламі підкреслив, що взяті Україною зобов’язання збалансовані і відповідають її економічним можливостям.
За нашою інформацією, Київ, зокрема, зобов’язався привести своє автомобільне законодавство у відповідність до стандартів СОТ, що означає скасування привілеїв для одного певного автовиробника. Брюсселю було подано проекти законодавчих змін, і вони ЄС задовольнили. В обмін на це Україна отримала право на запровадження 30-відсоткового ввізного мита для автомобілів із зобов’язанням поступового зниження його до стандартних для СОТ 10 відсотків. Сторони дійшли згоди і у непростому питанні експорту українського металобрухту: Україна має знизити вивізне мито (нині воно становить 30 євро за тонну) в обмін на збільшення Євросоюзом квот на українську металопродукцію.
Обіцяні Україною кроки мають бути здійснені до повного завершення процесу її приєднання до СОТ. Водночас підписання двостороннього протоколу з ЄС має полегшити переговори з окремими країнами—членами союзу. Показово, що, як стало відомо «ГУ», підписанню документа між Україною та ЄС активно протидіяла Росія. Вона цілком небезпідставно побоюється проблем із власним приєднанням до СОТ у разі, якщо Україна опиниться там першою: адже Москва активно практикує запровадження невиправдано високого ввізного мита та інші дискримінаційні заходи щодо українських товарів.
Інша пов’язана з брюссельським візитом Віктора Януковича новина не така втішна: Україну поки що не визнано державою з ринковою економікою. Очікувалося, що саме цими днями буде оприлюднено відповідне рішення Європейської комісії. Проте стисле резюме підготовленої нею доповіді таке: Україна продовжує процес переходу до ринкової економіки, однак раніше ніж вона отримає відповідний статус, Єврокомісія хотіла б мати відповіді на деякі запитання. Інакше кажучи, Брюссель не сказав ані «так», ані «ні», забажавши ще деяких доказів ринковості нашої економіки. За інформацією «ГУ», Єврокомісію цікавить, зокрема, застосування на практиці земельного та податкового законодавства, деякі нюанси ціноутворення, функціонування підприємств. Коли комісія зможе таки ухвалити рішення про ринковість української економіки — прогнозувати неможливо. Це залежить і від того, як швидко надійде з Києва зажадана Брюсселем інформація, якою мірою вона буде якісна і грунтовна та як оперативно спрацює бюрократичний апарат в самій Європейській комісії.