Ранкове засідання 18 березня
Після оголошення депутатських запитів, заяв та повідомлень народні обранці розглянули проект закону про внесення змін до Закону України «Про оренду землі». Доповідач з цього питання голова Державного комітету із земельних ресурсів Анатолій Даниленко зазначив, що документ сприятиме створенню привабливого фінансового інвестиційного клімату в усіх галузях народного господарства, стимулюватиме ефективну господарську діяльність, посилить ефективність правового регулювання використання земель на умовах оренди. Наголошувалося, що максимальний термін, на який може бути передано земельну ділянку в оренду, не повинен перевищувати 50 років. Передбачається можливість передавання орендованої земельної ділянки в суборенду. Законопроектом визначено, що об’єктами оренди землі можуть бути земельні ділянки, які перебувають у приватній, комунальній або державній власності.
Крім того, річна орендна плата за користування земельною ділянкою під цілісними майновими комплексами державних або комунальних підприємств та організацій не може перевищувати десяти відсотків її грошової оцінки. Передбачається можливість перегляду розміру орендної плати за оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення не частіше одного разу на три роки. За словами Анатолія Даниленка, позитивна пропозиція про надання можливості власникові земельної ділянки надавати її в оренду у тому разі, якщо вона перебуває в заставі.
Співдоповідач, голова підкомітету Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Володимир Лещенко підтримав урядовий документ. Проте запропонував прийняти його за основу. На думку членів профільного комітету, законопроект не врегульовує питання передачі в оренду земельних ділянок власниками сертифікатів на право на земельну частку (пай), недоречне також створення при державних органах земельних ресурсів узгоджувальних комісій під час встановлення розміру орендної плати, обмежуються права громадян та юридичних осіб тощо.
Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять Ярослави Стецько.
На початку ранкового засідання склали присягу народного депутата парламентарії Сергій Ларін (увійшов до фракції «Регіони України») та Геннадій Станицький, обрані за списком блоку «За єдину Україну».
Лідія ТИТАРЕНКО. Наталя ЯРЕМЕНКО.