Домінантою цього пленарного тижня стане обговорення програми діяльності уряду, доопрацьований варіант якої вже внесено до парламенту. Тепер доля урядової програми залежить від того, як її сприймуть депутатські фракції і групи, комітети Верховної Ради. За словами лідера фракції «Аграрники України» К. Ващук, уряд врахував багато пропозицій депутатів, але йому «хотілося б більше конкретики».
Розпочалася погоджувальна рада голів парламентських комітетів, лідерів депутатських фракцій і груп знову зі скандалу. Голова Комітету ВР з питань бюджету Петро Порошенко у зв’язку зі звинуваченнями на його адресу щодо фальсифікації Дербюджету-2003 вніс до парламенту проект постанови про власну відставку. Але якщо спочатку буде скасовано результати голосування за закон про Держбюджет-2003. У проекті постанови, внесеної П. Порошенком, також пропоновано висловити недовіру всім членам профільного комітету. Петро Порошенко наполягав розглянути і проголосувати проект постанови про скасування результатів голосування за Держбюджет-2003 вже у вівторок. Однак Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав не збурювати парламент, а прийняти зважене рішення. Він зазначив: щойно Верховна Рада починає нормально працювати, одразу виникають якісь провокації.
Нинішній пленарний тиждень обіцяє бути напруженим і в суто законотворчому плані. До порядку денного сесії на 18—21 березня включено 90 питань, які охоплюють 100 проектів законів. Із них чотири внесено Президентом України як нагальні, а шість уряд пропонує розглянути в першочерговому порядку.
Сьогодні, 18 березня, парламент, зокрема, планує обговорити проекти законів про акцизний збір, про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень та зміни до закону «Про оренду землі».
У середу, 19 березня, депутати обговорять проекти законів про засади державної регуляторної політики у сфері підприємницької діяльності, про захист прав покупців сільськогосподарських машин, про фермерське господарство та низку законопроектів соціального спрямування за скороченою процедурою. О 15-й годині в парламенті пройдуть слухання «Про стан підготовки до вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ)».
У день голосування, у четвер, парламент визначатиметься стосовно деяких проектів законів у другому та третьому читаннях та тих, що надійшли до Верховної Ради із пропозиціями Президента. Це, зокрема, проекти законів про боротьбу з тероризмом, нова редакція закону про колективні договори й угоди, про третейські суди, про податок на доходи фізичних осіб, про міжнародні договори України та інші.
На четвер також заплановано ратифікацію Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин.
У п’ятницю, 21 березня, депутати обговорять проекти законів про державні цільові програми, автомобільні дороги, зброю та інші.
Фракція комуністів запропонувала на погоджувальній раді схвалити в день голосування постанову про проведення 9 квітня парламентських слухань з політичної реформи.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин також переконаний, що питання про фальсифікацію Держбюджету не варто виносити у сесійний зал, а треба з’ясувати на рівні парламентських комітетів і спеціальної робочої групи. «Нам потрібна довіра в парламенті і принциповість, — сказав В. Литвин в інтерв’ю журналістам після погоджувальної ради. — Не варто робити заручниками весь депутатський корпус. За бюджет проголосували 348 голосами, бюджет діє і виконується, як кажуть урядовці, успішно. Треба працювати далі, зробивши відповідні висновки і уроки на майбутнє». Володимир Литвин також повідомив, що до парламенту надійшов лист Президента України Леоніда Кучми з проханням розглянути цього пленарного тижня питання про направлення українського батальйону з хімічного і радіологічного захисту у зону Перської затоки. Глава держави пропонує присвятити цьому питанню спеціальне засідання ВР. За словами глави парламенту, документи про направлення українського спецбатальйону нині передано на розгляд комітетів ВР з питань національної безпеки і в закордонних справах.