Лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що бюджет 2003 року сфальсифіковано, і навів конкретні цифри. За його словами, розходження між тим варіантом закону, що був насправді прийнятий Верховною Радою, і тим, який направили на підпис Президенту, становить 47 мільйонів гривень. Це те, що вже вдалося довести. А взагалі, за попередніми прикидками, фальсифікація тягне майже на 310 мільйонів. Симоненко припускає, що «заникана» сума пішла на фінансування тих округів, «звідки обиралися деякі народні депутати».
Представник СДПУ(о) Нестор Шуфрич був ще конкретніший. За його уточненням, 4,5 мільйона гривень «осіли» у Вінниці — на окрузі голови бюджетного комітету «нашоукраїнця» Петра Порошенка. Журналістам пояснили, що за такий «дар» малій батьківщині парламентському бюджетному начальникові може загрожувати не тільки відставка з посади голови комітету, а й прощання з депутатським мандатом.
У цей час «фігурант» гіпотетичного поки що покарання перебував у Страсбурзі, де засідав в економічному комітеті ПАРЄ, і тому не міг відповісти на звинувачення. Терміново повернувшися до Києва, він просто з трапа літака прибув на прес-конференцію: як з’ясувалося, питання бюджету зацікавило величезну кількість журналістів.
— Сенсації, на яку розраховували мої колеги, не сталося. Я впевнений, що весь цей галас піднято лише для того, щоб перерозподілити комітети і зірвати стабільність роботи Верховної Ради, — заявив Петро Порошенко. Він також переконаний, що «бомба» перетвориться на «мильну бульбашку», і ніщо не загрожує його посаді, тим більше мандатові.
Опоненти доводять факт фальсифікації, посилаючись на аудіозапис засідання Верховної Ради, на якому було прийнято бюджет. «Я буду дуже розчарований, якщо виявиться, що касета, якою оперують, сфабрикована, — сказав П. Порошенко. — Бюджетний комітет офіційно запросив стенограму того засідання, і, на нашу думку, вона цілком відповідає тим зауваженням, що ввійшли в затверджений варіант бюджету». Тобто якщо плутанина і є, то вона зумовлена процедурою: зміни в остаточну редакцію документа могли бути внесені з голосу.
Петро Порошенко нагадав, що «ні Нестор Шуфрич як представник певної політичної сили, ні Петро Симоненко і його фракція не голосували за бюджет, і тому їхні твердження про спотворення ходу голосування взагалі позбавлені підгрунтя». А ось у тих, хто не дистанціювався від прийняття головного фінансового документа країни, як і в уряду, немає жодних претензій до цифр. І два з половиною місяця довели, що розрахунки профільного комітету виявилися точними, бюджет виконується. «Просто вибрано ефективний час, аби спробувати розхитати човен», — ще раз наголосив П. Порошенко.
Він контраргументував і «фінансування привілейованих округів». «Вінницькі» 4,5 мільйона гривень, стверджує голова виборчого штабу «НУ», пройшли всі читання бюджету і не мали жодного заперечення. Вінниччина була на «почесному» другому місці за боргами перед бюджетниками, і навіть після додаткового фінансового пайка там ситуація гірша, ніж у середньому по країні. А те, що гроші використали на будівництво хокейного стадіону, — вина не комітету і мажоритарника Порошенка, а місцевої влади: розподіл виділених коштів — прерогатива регіонів. Петро Олексійович звернув увагу, що «пощастило» не лише його округові, а й Черкасам, які «подарували» парламентові пана Шуфрича, і Феодосії, звідки «походить» есдек Горбатов.
На завершення прес-конференції Петро Олексійович запевнив: робоча група бюджетного комітету (сам він, між іншим, до неї не належить) виходила суто з професіональних, а не політичних позицій, коли працювала над формуванням місцевих бюджетів. А ось за «фінансовим скандалом» проглядаються «певні політичні ріжки». Однак монолітності опозиційних сил це не загрожує.
Своїми думками з приводу «бюджетного питання» поділилися і вищі посадові особи держави.
Володимир Литвин, Голова Верховної Ради:
— Некоректно виносити на широкий загал будь-які питання, що стосуються організації роботи парламенту. Спочатку необхідно розібратися, достеменно встановити обставини, обговорити, а потім виносити, якщо це потрібно, на суд громадськості, а не творити на цьому політичні спекуляції.
Ми дивуємося, чому Верховна Рада має низький авторитет, якщо самі опускаємо рівень довіри до неї.
Леонід Кучма, Президент:
— Питання не в цифрі, а в самій моралі, і мене це понад усе хвилює. І що тоді можна вимагати від інших? Я чомусь переконаний, що парламент сьогодні здатен зробити оцінку, а я не хочу давати її.
Віктор Янукович, Прем’єр-міністр:
— Для уряду це прикра несподіванка. Якщо в когось могла піднятися рука це зробити і фальсифікувати, то зовсім незрозуміло — коли і на якому рівні це робиться.
Сам парламент і має з’ясувати: коли, на якому рівні і для чого це робиться. Адже справді, йдеться не про цифри — про мораль.