А народним депутатам України — подяка
Членів цієї найвідомішої громадської організації чекають завжди і під час збройних конфліктів, і в мирний час. Їх чекають, їм раді, бо вони надають медичну та гуманітарну допомогу у разі катастроф, надзвичайних ситуацій, а також медико-соціальну — найменш захищеним верствам населення.
Нині Товариство Червоного Хреста України об’єднує більш як 3 мільйони прихильників та активістів у майже 39 тисячах осередків. Організація щороку обстежує майже 30 тисяч осіб, які проживають на радіаційно забруднених територіях. А, приміром, мешканцям Закарпаття, що постраждали внаслідок повеней у 1998 і 2001 роках, надано продуктів та речей першої потреби на суму більш як 18 млн. гривень. Служба милосердя товариства, яка нараховує понад 3200 патронажних сестер, постійно допомагає майже 250 тисячам самотніх громадян похилого віку та інвалідів.
Не лише визначив правовий статус, а й надав цій організації новий простір, набагато ширші можливості Закон «Про Товариство Червоного Хреста України», прийнятий Верховною Радою 28 листопада 2002 року. Згідно з ним органи державної влади та місцевого самоврядування мають сприяти товариству у здійсненні його статутних завдань, підтримувати його гуманітарну й доброчинну діяльність. І чи не найважливіше. Червоному Хресту надано право створювати госпрозрахункові організації та установи, засновувати підприємства, прибуток від діяльності яких використовувати на виконання статутних завдань. Узаконено також і традиційний напрямок діяльності товариства — створення лікарень, аптек, притулків, їдалень для бідних.
Істотну підтримку держави отримає, зокрема, Служба пошуку товариства. Витрати на послуги поштового, телеграфного, телефонного та інших видів зв’язку відшкодовуватимуться з держбюджету України у межах, визначених Кабінетом Міністрів.
З нагоди опублікування закону і набуття ним чинності дирекція Національного комітету Товариства Червоного Хреста України провела прес-конференцію. У ній взяли участь також представники міністерств охорони здоров’я та з питань надзвичайних ситуацій, місії Міжнародного комітету Червоного Хреста, Міжнародної федерації Товариства Червоного Хреста та Червоного Півмісяця у Києві. Цього разу керівники товариства не приймали подяки, а самі дякували Верховній Раді за прийнятий закон. До речі, в багатьох країнах світу такі документи прийняті давним-давно. Тепер він є і в нас.