Цьогорічна «Говерляна» — так називається масовий похід-сходження на найвищу вершину українських Карпат і найвищу точку України — гору Говерлу (2061 м) — була особливою. І не лише тому, що цей захід був ювілейним (нелегкий шлях на гору великим гуртом українці долають уже піввіку). Чимало наших співвітчизників здолали непросту дистанцію заради того, щоб укотре довести усьому світу, що наша нація прагне миру і розвитку.

Серед організаторів велелюдного туристичного походу на Говерлу — управління молоді та спорту Львівської ОДА, Федерація спортивного туризму, відділення НОК у Львівській області, регіональне представництво Федерації спортивного туризму та туристично-альпіністський центр «Скеля».

Перед початком походу всі учасники сходження спільною фотографією вшанували ветеранів спортивного туризму, які піввіку тому розпочинали масові «Говерляни» і прибули заради ювілею до навчально-спортивної бази «Заросляк». Деякі з них вирішили підкорити Говерлу й 2014-го. Серед них — найстарші учасники цьогорічного сходження — один із засновників і перший віце-президент НОК України Мирослав Герцик (78 років), відомий львівський кібернетик, доктор технічних наук, професор Роман Базилевич (77 років) та киянин Юрій Маслов (75 років).

Між іншим, наймолодшим учасником «Говерляни-2014» виявився 8-літній Олег Гаркавий, мешканець Соснівки, що на Львівщині. Хлопчина і торік разом з батьками піднявся на найвищу точку України. Хоча на початку квітня це робити дуже важко. Приміром, цьогоріч учасникам «Говерляни» заважали туман, вітер, сніг і обмежена видимість. Маршрут сходження проліг зі сторони селища Ворохта Івано-Франківської області ущелиною річки Прут — через Карпатський національний природний парк та урочище «Заросляк». Усі учасники отримали відповідні персональні свідоцтва про сходження на найвищу гору України.

Вл. інф.

Учасники «Говерляни» продемострували світу, що українці прагнуть миру.

Фото з сайту noc.lvіv.ua.