Відсвяткувавши 80-річчя Верховного Суду України, судді разом із представниками ради суддів та Державної судової адміністрації вчора підбивали підсумки стану здійснення правосуддя у 2002 році та визначалися із завданнями на поточний рік.
Сьогоднішнім суддям довелося жити та працювати у визначний час зміни законодавства, коли приймаються нові кодекси, діє новий закон «Про судоустрій». Загалом реформа судової системи принесла позитивні зрушення, і вже можна констатувати, що серед громадян зросла довіра до судової гілки влади. Але це зумовило й додаткове навантаження на суддів. Якщо 2001 року суди розглянули 2,5 млн. справ, то у 2002-му їх кількість зросла до 4 млн. Це, в свою чергу, спричиняє додаткове навантаження на суддів. Так, суддя місцевого суду в середньому розглядає 99 справ на місяць, Верховного Суду — 29. Отже,  однією з найбільших проблем залишається кадрове питання — на сьогодні вакантна 1641 посада.
Як завжди, обговорювали й питання матеріально-технічного забезпечення судів. Сподіваємося, поліпшать матеріально-технічний стан судів нові регіональні програми з виконання ЗУ «Про судоустрій», на розвиток яких уже голови обласних та місцевих органів виконавчої влади вживатимуть заходів для виділення коштів на підтримку та забезпечення місцевих та апеляційних судів. Найголовніше, щоб у наступному році, підбиваючи підсумки, можна було сказати, що всіх цих проблем уже немає.