Більш як сто обдарованих хлопчиків та дівчаток з усіх областей України зібралися 9 березня під склепінням Кобзаревого дому в Каневі. Діти дуже хвилювалися. Адже більшість із них уперше піднялися на святу Чернечу гору і разом зі своїми учителями поклали квіти до могили Тараса Шевченка.

Переможців ІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднайтесь, брати мої» привітав піснями Черкаський державний заслужений український народний хор, лауреат національної Шевченківської премії. Почесні грамоти, дипломи і подарунки юним лауреатам творчого змагання у царині літератури, історії, образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва вручили Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Міністр освіти і науки Василь Кремінь, Міністр культури і мистецтв Юрій Богуцький.
— Промовистим і символічним є те, — наголосив у своєму слові Володимир Литвин, — що саме 9 березня, у день, коли з’явився на світ Тарас, ми зібралися на найвищій духовній вершині України. Цього дня ми вшановуємо наші юні обдарування, молоду надію України і вклоняємося генію Шевченка. Я глибоко переконаний, що майбутнє нашої держави за вами, новим поколінням високоосвічених людей. Спасибі вам за небайдужість, творчість, патріотизм. Гадаю, що переможці Всеукраїнського конкурсу школярів повинні скласти основу дорадчої палати при Верховній Раді України. Це буде Палата Надій України. У нас є інтелект і душа. І ми побудуємо таку державу, якою всі пишатимемося!
Володимир Литвин ознайомився у музеї Тараса Шевченка з виставкою Левка Воєдила «Україно! Ради тебе мислю і творю», залишив запис у Книзі почесних гостей Кобзаревого дому. У 860-літньому Свято-Успенському соборі глава парламенту взяв участь у відправі, приуроченій пам’яті поета-пророка, і подарував храмові старовинний образ «Воскресіння Господа Христа» .
 
Черкаська область.