Є такий термін у древньому мистецтві складання ікебани. «У вас 8 березня вітають жінок, у Японії 3-го — дівчаток», — каже майстер ікебани Мідорі Ямада. Тож саме час починати сезон квітів.

Для цього вона і приїхала до Києва. У перші дні весни в музеї Варвари та Богдана Ханенків відбулася виставка ікебани Мідорі Ямади та її студентів. До речі, при Посольстві Японії в Україні вже третій рік діють безплатні курси цього мистецтва, і Мідорі Ямада традиційно приїздить проводити семінари саме на початку весни. Але цього разу серед її слухачів були і дружини дипломатів та українських політиків. Дружина посла Японії в Україні Хідемі Амае зізналася, що знає Мідорі Ямаду вже 12 років. І, скориставшись давньою дружбою, попросила її зробити презентацію у своїй резиденції.

Можливо, з огляду на специфічну аудиторію пані Ямада не тільки демонструвала своє мистецтво, а й давала практичні поради. Довгий обідній стіл слід прикрашати ікебаною продовгуватої форми. Не варто ставити поруч тарілки із салатами. Ліпше — м’ясні страви... Якщо ви не знаєте, якої форми має бути ікебана, нехай вона повторює форму вази... Якщо ваза — сама витвір мистецтва, не перевантажуйте її пишною композицією...

Дивує Мідорі Ямаду наша традиція дарувати квіти з довгим стеблом. «Кажуть, що це символізує довгий вік. Але для самої квітки це означає швидке старіння і смерть. Тому я раджу зрізати стебло якомога ближче до бутона. І ще: коли ви несете квіти вулицею, то опустіть їх голівками вниз, щоб туди потрапляла вода», наголошує майстриня.

А ще пані Ямада скаржилася, що і в Москві, де вона мешкає останнім часом, і в Україні квіти значно дорожчі, ніж у Японії. Орхідеї — так узагалі втричі. Але було б бажання, насправді зробити ікебану можна з чого завгодно: гілка сосни, верби, тюльпани, нарциси... Головне, щоб була гармонія.