Ранкове засідання 6 березня
Депутати, звісно, не могли не відреагувати на телевізійне звернення Президента України Леоніда Кучми до народу та внесення главою держави до парламенту проекту змін до Конституції України. На початку пленарного засідання представник фракції соціалістів Станіслав Ніколаєнко запропонував відвести півгодини-годину пленарного часу на обговорення у сесійній залі пропозицій Президента до політичної реформи, схвалити заяву Верховної Ради та зробити наступний тиждень пленарним, присвятивши його розглядові запропонованого Президентом законопроекту. Цю пропозицію підтримала й решта опозиційних фракцій — КПУ, БЮТ та «Наша Україна».
Однак ніхто з депутатів ще не бачив внесеного Президентом законопроекту. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин поінформував, що Леонід Кучма направив до парламенту листа, в якому зазначив: він вносить до Верховної Ради не проект закону про внесення змін до Конституції України, які передбачають докорінну політичну реформу в державі, а лише пропозиції до цього законопроекту для попереднього вивчення. І лише після ретельного обговорення їх народними депутатами, різними політичними силами, фракціями і групами у парламенті, а також у всьому суспільстві глава держави внесе до Верховної Ради відповідний законопроект. В. Литвин зазначив, що після того, як пропозиції Президента до політичної реформи будуть розповсюджені серед усіх народних депутатів, лідери фракцій і груп вирішать, коли їх обговорюватимуть у сесійній залі.
А що це обговорення буде надзвичайно суперечливе і складне, не сумнівається вже ніхто. Особливу дискусію, вочевидь, викличуть пропозиції Президента про двопалатний парламент, можливості його розпуску, терміни обрання Президента, парламенту та органів місцевого самоврядування тощо. Скажімо, в кулуарах активно коментували ще одну пропозицію глави держави, про яку Леонід Кучма не сказав у своєму телевиступі, але яку зранку озвучив у інтерв’ю журналістам постійний представник Президента в парламенті Олександр Задорожній: колишні президенти пожиттєво стають членами верхньої палати парламенту.
Майже одностайно проголосували парламентарії за дострокове припинення повноважень народних депутатів Дмитра Табачника та Івана Кириленка, котрі нині працюють в уряді на посадах віце-прем’єрів. Вони самі написали заяви про складання депутатських повноважень. Однак решта депутатів-сумісників ще не квапиться це робити.
Схвалено постанову про проведення 21 травня парламентських слухань про демографічну кризу в Україні. У другому читанні прийнято проект змін до Кримінально-процесуального кодексу України. Вони передбачають, що матеріали закінченої розслідуванням кримінальної справи мають бути пред’явлені обвинуваченому, взятому під варту, та його захисникові не пізніш як за десять діб до закінчення основного строку утримання під вартою і не пізніш як за місяць до закінчення граничного строку утримання під вартою. Цей законопроект приводить положення Кримінально-процесуального кодексу у відповідність із Конституцією України та міжнародними актами про права людини.
У цілому прийнято зміни до Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», за яким пенсію відповідно до цього закону призначатимуть посадовим особам органів місцевого самоврядування лише в тих випадках, якщо вони пропрацювали на виборних посадах вісім років, або протягом повних двох і більше скликань. Збільшується також оплачувана відпустка для посадових осіб місцевого самоврядування — на п’ять календарних днів, якщо вони мають стаж у цих органах понад десять років, та на два дні за кожний рік, що перевищує цю межу.
У цілому також схвалено закон про внесення змін до деяких законів України про архівну справу, законодавчих актів про банкрутство гірничих підприємств та постанову про заходи до 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.
Алла АНТИПОВА, Юліана ШЕВЧУК.