Доведено, що тривалість життя людей, які часто хворіють на гострі респіраторні інфекції, менша за середню тривалість приблизно на чотири роки.
ГРВІ спричиняються вірусами. Грип лиш один із них, але, мабуть, найтяжчий, небезпечний і непередбачуваний. 

 Портрет  вірусного резидента

За останнє десятиріччя, за словами голови Республіканського центру грипу професора Аркадія Фролова, вченим удалося дізнатися зовсім мало нового про грип. Одне з головних відкриттів у цій галузі полягає в тому, що більшість вірусів респіраторної групи здатні довго, а іноді й довічно зберігатися в зараженому організмі. Це ускладнює профілактику грипу й ГРВІ.

За даними вітчизняних імунологів, до 95 відсотків населення мають імунодефіцит. Особливо вирізняються цим ті, хто мешкає в промислових, екологічно несприятливих районах. Розвитку ГРВІ сприяє низка передумов: екологія, імунодефіцит, погане харчування, стреси тощо. Тобто фактично ми приречені на вірусні інфекції.

Але, як з’ясувалося, не всі. За словами професора Фролова, ті, в кого 3-тя і 4-та групи крові — «обрані Богом люди», тому що грипом вони хворіють досить рідко і переносять його легше, але водночас є постійним джерелом цього збудника хвороби. За даними досліджень, у міжепідеміологічний період (червень—серпень) у молодих здорових людей (у більш як 60%), що мають 3-тю і 4-ту групи крові, було знайдено вірус грипу.

Як зірвати «вербування»

Яких же заходів треба вживати, щоб грип вас не «завербував» до своїх агентів? На це запитання медики відповідають однозначно — щеплення. Поки що вакцинація населення залишається єдиним ефективним методом боротьби з грипом на стадії його профілактики.

Під час проведення засідання «круглого столу» на тему «Профілактика й лікування гострих респіраторних захворювань» головний педіатр Міністерства охорони здоров’я України професор В’ячеслав Бережний перелічив хронічні захворювання, за яких дітям показана обов’язкова вакцинація. До так званої групи ризику належать діти з хронічними захворюваннями бронхо-легеневої системи, із вродженою вадою серця, цукровим діабетом, з онко-гематологічними хворобами, з хронічними захворюваннями нирок, діти, які одержують аспіринову терапію у зв’язку з основним захворюванням, ВІЛ-інфіковані.

Ціна грипу

Фахівці стверджують, що грип небезпечний і непередбачуваний за своїми наслідками. Так, наприклад, менінгіт і енцефаліт, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, розвиваються під час грипу останніми роками в 40 разів частіше, ніж у попередні десятиріччя. А смертність від пневмонії як ускладнення після грипу становить три чверті від усіх ГРІ. Під час епідемій загострюються хронічні захворювання, що часто призводить до летального кінця.

За рубежем є навіть таке поняття, як «додаткова» смертність. Кажуть, що під час епідемії грипу «мають померти усі ті, хто повинен померти». У США реєструється в середньому 150 тисяч госпіталізацій під час епідемій, пов’язаних з ускладненнями, спричиненими грипом. У цей час фіксується близько 20 тисяч летальних випадків.

У нашій країні, схоже, такої чесної статистики немає. За словами голови Центру грипу Аркадія Фролова, в Україні за період епідемії зафіксовано лише одну смерть, яку спричинив грип. І все-таки це велика ціна за вірусну інфекцію.

Ціна людського життя не піддається обчисленню. А ось економічні збитки від епідемії грипу вимальовуються в доволі конкретних цифрах. Так, один випадок захворювання на грип коштує державі 179 грн., ГРВІ —145 гривень. А економічні втрати від епідемії грипу в 2000—2001 рр. становили 200 млн. гривень. Хоч що не кажи, а хворіти — це дороге задоволення і для громадянина, і для держави.