Із прес-конференції Голови Верховної Ради України Володимира ЛИТВИНА
У своєму кабінеті Володимир Литвин любить запалювати свічку. Він каже, що це заспокоює: дивитися, як вона горить і тане. Але коли під час блокування роботи парламенту в кабінеті Голови Верховної Ради збиралися керівники фракцій, тривали політичні сутички й розбирання, свічка погасла. А як розряджати негативну енергію у сесійній залі, головуючому на сесії доводиться сушити голову щодня.
Дострокова відставка
Розмови про можливість дострокової відставки Президента, парламенту чи уряду нині точаться з новою силою. Володимир Литвин ще раз підтвердив, що він противник цього: «Треба внести якусь стабільність і передбачуваність у розвиток країни», — сказав він.
Куди ми рухаємося
Куди рухається Україна? У бік Європи, СНД чи стоїть на місці? Відповідаючи на ці запитання, Володимир Литвин зазначив, що Україна інтенсивно шукає своє місце у світі. «У нас немає вічних партнерів і союзників, а є вічні національні інтереси, які потрібно враховувати. Будь-які кроки потрібно розглядати саме під таким кутом зору», — наголосив глава парламенту. Про курс на вступ України до НАТО В. Литвин зауважив: «Усі ми недопрацьовуємо в цьому напрямі». Є відповідний план дій, але треба, щоб проекти відповідних законів розробляли і вносили до Верховної Ради від центральних органів виконавчої влади, від Кабінету Міністрів або Президента, які є суб’єктами законодавчої ініціативи. Цього пленарного тижня український парламент розглядатиме один із знакових законопроектів — про цивільний контроль над збройними формуваннями та правоохоронними структурами. Це одна з передумов інтеграції України до Європи та євроатлантичної структури.
Парламентські секретарі
Голова Верховної Ради висловив певні сумніви щодо запровадження посад парламентських секретарів у Кабінеті Міністрів та міністерствах. В. Литвин побоюється, щоб на цих людей, які не матимуть певних владних повноважень та апарату, не звалили всі питання, пов’язані з розроблянням та проведенням законопроектів через парламент, а також здійснення моніторингу, як працюють нові закони. А міністри можуть усунутися від такої повсякденної роботи. На думку глави парламенту, корисним для зміцнення співпраці уряду та парламенту може бути лише такий підхід: щоб міністри несли персональну відповідальність за комплекс завдань, пов’язаних із розроблянням та прийняттям законопроектів.
Депутати-сумісники
Відповідаючи на запитання кореспондента «ГУ», Володимир Литвин поінформував про ситуацію з депутатами, котрі суміщують роботу в найвищому законодавчому органі держави з іншими посадами, що заборонено Конституцією України. На чотирьох народних депутатів — глав Сумської та Чернігівської облдержадміністрацій Володимира Щербаня та Валентина Мельничука, суддів Верховного Суду Василя Онопенка та Володимира Мойсика — направлено подання до суду. Двоє народних депутатів — віце-прем’єри Іван Кириленко та Дмитро Табачник — написали заяви про добровільне складання із себе депутатських повноважень, і парламент розглядатиме їх у четвер.
Майбутнє президентство
Володимир Литвин зробив кілька політичних заяв про майбутні президентські вибори. По-перше, що чинний Президент України Леонід Кучма не має намірів балотуватися на третій термін. Конституція передбачає лише два строки президентства. Якби нинішній глава держави хотів знову йти на вибори, він уже звернувся б до Конституційного Суду про офіційне тлумачення відліку термінів президентства Л. Кучми — від першого обрання чи від прийняття Конституції. Голова ВР також заперечив потребу у прийнятті закону про гарантії Президента після закінчення його повноважень. «Президентові милиці не потрібні, бо в Конституції передбачено достатньо позицій, які гарантують недоторканність Президенту», — переконаний В. Литвин.
Досить високо оцінив В. Литвин шанси на майбутнє президентство Прем’єр-міністра України Віктора Януковича: «Щоб бути реальним претендентом, треба мати значний досвід, організаційні можливості та знати інші можливості, щоб проводити передвиборну кампанію. У Януковича все це є». Потенційні шанси своїх колег-депутатів, майбутніх кандидатів на президентство, В. Литвин не коментував, бо, на його думку, «це не зовсім коректно». Про себе і свою імовірну участь у майбутніх президентських виборах Голова Верховної Ради знову заявив: «Для мене ця тема закрита. Я просто зіставляю реальні можливості та все інше».