Критикувати легко й престижно. Критик сказав своє «фе» — й людський поговір розмаже по стіні хоч яке кіно. А той «поговір» критик часто ліпить з тих-сих свідчень про твір, якого він часом і в очі не бачив. Що, власне, й сталося з іллєнковим «Мазепою». Втім, сьогодні не про нього.

Сьогодні про «Мамая» Олеся Саніна. Ще одну прем’єру українського кіно. Картину щойно показано у столичному кінотеатрі «Україна», оснащеному сучасною системою «долбі діджетел», у форматі якого й створено фільм.

«Мамай» — назва небезпечна, бо історичні картини нашої кіноіндустрії останніх років викликають кислу реакцію співвітчизників. Та скажу зразу: коли скінчився фільм — не було нестерпно боляче за безцільно просиджені вісімдесят хвилин!

Режисер перед переглядом сказав, що знімав картину не про війну, а про любов. Мовляв, «Мамай» — українське фентезі на історичну тему. Може бути. А вийшла казка про любов татарки й козака на тлі кримського степу, яскравого побуту й музично-поетичного епосу двох народів. Майже без слів. Татарська лінія тут — провідна. Це перший з 1926 року фільм про кримських татар, і вони тут не «вороги». До речі, «добро» на участь у фільмі кримськотатарських акторів давав сам глава меджлісу Мустафа Джемильов (Санін так сказав).

Що ж, Мустафа-ага (та й ми з вами) можемо бути спокійні. Це — однозначно нова українська школа кіно. Про це каже й Санін, називаючи себе й кількох колег по кіноцеху (Олександра Шапіро й Степана Коваля) «вже нерадянськими кінематографістами».

Олесь Санін — чудовий оператор. «Мамай» — його перша режисерська робота. В режисурі Санін лишився супероператором. У нього вийшла дуже красива і якісна національно-етнічна рекламна картинка. Картинка вже спрацювала: її хочуть купити Іран, Туреччина.

...В «Україні», де показав свою неопоетичну картину Санін, майже сорок літ тому була прем’єра поетичних «Тіней забутих предків» Параджанова. Тоді все скінчилось арештами. Тепер держава вже так не дбає про кіно. І творці «Мамая» піклуються про майбутнє фільму самі. Завдяки своєму спонсору «Utel» та його акції «Зворотний зв’язок» вони повезуть фільм містами України, де є кінотеатри системи Dolby. Це і є прокат — в прямому сенсі слова!