Наскільки небезпечно користуватися водієві під час руху мобільним телефоном? Про це розповідає провідний науковий співробітник Науково-дослідного центру безпеки дорожнього руху МВС України підполковник міліції Сергій КОВОВ:

— У користувачів мобільним зв’язком вірогідність потрапити в аварію на 30 відсотків вища, ніж у їхніх нетверезих колег. Такого висновку дійшли британські вчені з Королівського товариства з попередження автоаварій.

Причин кілька. По-перше, під час розмови по телефону у водія різко сповільнюється реакція. По-друге, зростає вірогідність, що водій не помітить дорожнього знака або іншого сигналу про небезпеку. Крім того, розмовляючи по телефону, важко витримувати безпечну швидкість автомобіля та стежити за дистанцією.

Для прикладу: час реакції водія, що розмовляє по телефону, на секунду довший, ніж у звичайній ситуації, і на третину — ніж у нетверезого.

Так, 2 січня на шляху між Києвом і Пирятином, що в Полтавській області, водій автомобіля «Тойота», скориставшись мобільником під час руху, лише на кілька секунд втратив контроль над керуванням... За висновком медиків, він назавжди залишиться нерухомим.

Американські вчені попереджають, що використання мобільного телефону під час керування автомобілем істотно впливає на зір водіїв. З’являється ефект «тунель віжн», або обмеження огляду, коли інформація ззовні не сприймається. За таких умов водій неспроможний не лише реагувати на сигнали та знаки, а й прогнозувати аварійні ситуації.

Дослідження довели, що небезпечним є не так сам факт розмови по мобільному телефону за кермом, як її зміст. Якщо розмова викликає хвилювання, емоційний сплеск, то загроза аварії підвищується. До таких висновків вчені дійшли, вивчивши 26798 розмов водіїв, що потрапили в дорожньо-транспортну пригоду.

Слід зауважити, що боротьба з небезпечним технічним «коктейлем» — мобільник і автомобіль — повинна вестися лише за допомогою і на підставі закону. На думку юристів, порушення, коли водій під час руху користується телефоном-трубкою, повинно вважатися небезпечним і каратися.

Записав Володимир ЕННАНОВ.