Перетворення України на демократичну, соціальну, правову державу має багато труднощів через брак системних знань про ці процеси. Останніми роками точаться розмови навколо того, що основні теорії управління розроблено на Заході та в США. Тому часто постає питання — чи є сенс застосовувати ці теорії до аналізу і прогнозу українських державно-управлінських процесів?
Автори посібника «Державне управління в Україні» доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Ніна Нижник та народний депутат, кандидат наук з державного управління, доцент Віталій Олуйко обгрунтовано стверджують що, по-перше, немає універсальної теорії державного управління. По-друге, західні теорії управління не є безпомилковими. По-третє, нині має бути враховано весь позитивний досвід. По-четверте, дещо стосовно глибоких фунтаментальних та прикладних розробок є і в наших найближчих сусідів, тож це потрібно використати.
Життя сьогодні потребує нових за змістом підручників та посібників, що грунтуватимуться на вітчизняній історії та традиціях і застосовуватимуться в українській державно-управлінській дійсності. Цей посібник — намагання використати вказані «нові» підходи під час розгляду державного управління.
Посібник висвітлює багато спірних і недосліджених питань теорії й практики державного управління. Видання розраховане на студентів навчальних закладів, науковців і державних службовців.