«Наша Батьківщина благає допомоги красномовства, бо так багато її преславних подвигів поминається глибокою мовчанкою». Саме цими словами Феофана Прокоповича керувався оргкомітет Національного проекту «Золоті імена України», готуючи до друку меморіальний біографічний альманах «Народжені Україною». 25 лютого в Українському домі відбулася презентація двотомника. Голова оргкомітету, народний депутат Леонід Кравчук, вручаючи почесні відзнаки меценатам проекту, наголосив: «Україна повинна дбати про свою славу, а ця слава — в історичних іменах. Славлячи їх, ми славимо й Україну сьогоднішню».
Голова редакційної ради альманаху, народний депутат Іван Курас вважає, що це видання унікальне, бо вперше за тисячу років під однією палітуркою вміщено статті про тисячу імен. І тепер ми маємо можливість крізь призму всіх постатей поглянути на нашу історію. До речі, саме праця над цим альманахом сприяла створенню невеличкого біографічного інституту. Важливо, щоб цю книгу змогли прочитати якомога більше читачів. Міністр освіти Василь Кремень переконаний, що альманах матиме надзвичайно велике значення для національного самоусвідомлення. Бо, на його думку, постаті, біографії яких викладено в цьому виданні, є цементуючим осереддям нації, духовним опертям для молодого покоління. Саме тому Міносвіти рекомендувало альманах як навчальний посібник. А оргкомітет зобов’язався значну частину тиражу безоплатно передати до шкільних та вузівських бібліотек, українській діаспорі за кордоном. А що видання здійснене українською, російською та англійською мовами, то воно сприятиме поширенню знань про Україну за кордоном. Його буде надіслано до посольств та консульств України, дипломатичних установ інших держав, керівникам держав, урядів та парламентів.
Як зазначила в розмові з нашим кореспондентом народний депутат Катерина Ващук, це видання показує всьому світові глибину нашої культурної спадщини. «А для нашого народу — це пам’ять про коріння, про рід і родовід», — вважає вона. Гортаючи його сторінки, починаєш розуміти, що навіть однієї десятої цих імен було б достатньо, щоб нація відчувала гордість. Тому це видання допоможе світові зрозуміти Україну та український народ, слугуватиме зміцненню авторитету нашої держави. «Бо коли таке міцне коріння, то починаєш розуміти, якою могутньою може бути крона», — каже К. Ващук. Голова Комітету ВР з питань культури і духовності Лесь Танюк вважає, що альманах формувався вже на нових методологічних засадах, і до нього увійшло чимало імен, які раніше замовчували. На відміну від радянських енциклопедій, альманах «Народжені Україною» вміщує біографії Сидора Ковпака і Романа Шухевича, Миколи Ватутіна і Степана Бандери, Михайла Скрипника і Симона Петлюри...
І це видання — не останнє. Вже розпочато роботу над проектом «Золота книга українського мистецтва», а до 15-ї річниці незалежності України заплановано видати фундаментальну національну енциклопедію.