До 60-річчя «волинських подій» (1943—1944 років) треба підходити виважено, щоб не дозволити певним силам скористатися цим у політичному плані, вважає заступник Голови ВР України Олександр ЗІнченко.

Під час зустрічі з директором Кабінету Маршалка Сейму Республіки Польща Яцеком Ключковським він наголосив, що Україна хоче досягти в цьому питанні «абсолютної щирості і прозорості». Співрозмовники обговорили можливість ухвалення спільної політичної заяви двох парламентів з оцінкою волинської трагедії.

Досі як у Києва, так і у Варшави немає єдності в питанні відзначення сумної дати. Цього самого дня в інтерв’ю журналістам голова Бюро національної безпеки Польщі Марек Сівець заявив, що він «не впевнений у тому, що потрібно говорити про різницю в позиціях України та Польщі», проте «розуміє відмінність підходів обох сторін». Польська сторона має намір зустрітися з усіма фракціями ВР і вислухати їх думку.

Для Варшави і Києва «волинські події» стануть однією з провідних тем березня. Обговорюватимуть її й під час майбутнього візиту Олександра Зінченка до Польщі. Відповідне запрошення передав заступнику Голови ВР директор Кабінету Маршалка Сейму. Він повідомив, що на початку березня має бути затверджений польський склад двосторонньої Міжпарламентської асамблеї.

Олександр Зінченко зазначив, що тривалий час парламенти «були на другорядних позиціях» і нинішня активізація має позитивно позначитися на всіх сферах двостороннього співробітництва. Заступник Голови ВР позитивно оцінив нові ініціативи Варшави щодо Києва і висловив упевненість в тому, що у відносинах двох країн починається «новий період дружніх стосунків».