Рішення Ради національної безпеки та оборони України про направлення в район Перcької затоки українського батальйону з хімічного, радіологічного і бактеріологічного захисту викликало бурхливу реакцію і різних політичних сил, і суспільства загалом. Наш кореспондент звернувся за коментарем до голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони Георгія КРЮЧКОВА:

— Питання про направлення українського спецбатальйону може бути вирішено остаточно лише тоді, коли його схвалить Верховна Рада України. Це відповідає вимогам Конституції і чинного законодавства. Сьогодні говорити про розгляд цього питання парламентом передчасно. По-перше, хоча рішення РНБО й ухвалено, ще жодна країна не звернулася до України з проханням направити спецбатальйон. Це, як сказано в рішенні РНБО, може бути зроблено лише за наявності звернення якоїсь із держав Перської затоки, куди направлятиметься український батальйон. По-друге, не визначено, з якою метою і на який час має бути направлений український батальйон. Ще необхідно укласти міждержавний договір між Україною і тією державою, в якій розташовуватиметься цей батальйон. До того ж іще немає відповідного рішення ООН. Тому всі повідомлення в пресі і той галас навколо рішення РНБО абсолютно неконструктивні, отож не треба нагнітати пристрасті.

Ідеться про те, що наш батальйон не може брати участь у військових діях. Він має на меті усувати наслідки зараження місцевості. Цього ще не сталося. Якщо, не дай Боже, це трапиться, Україна готова послати відповідний батальйон. Але потрібно також вирішити безліч дуже непростих питань, у тому числі, й страхування людей, хто оплачуватиме переміщення батальйону, на яких засадах тощо. Питання про направлення українського батальйону ще не розглядали ні в комітеті, ні тим паче у Верховній Раді.

Я сьогодні не став би прогнозувати хід подій у парламенті, бо позиції депутатських фракцій і груп досить різні. Хоча, мабуть, переважає така: ми не повинні робити нічого для того, щоб гинули наші люди і щоб Україна якоюсь мірою приєдналася до війни, проти якої виступає людство, у тому числі й десятки мільйонів американців.

Записала Юліана ШЕВЧУК.