Згідно з прогнозами Українського інституту соціальних досліджень (УІСД), до 2010 року кількість інфікованих ВІЛ/СНІД у нашій країні сягне від 582 тис. до 1,44 млн. осіб.

За словами голови правління УІСД Олександра Яременка, нині Україна ближча до песимістичного прогнозу, бо, за оцінковими даними міжнародних і вітчизняних фахівців, ВІЛ-позитивні громадяни становлять майже 1% дорослого населення (більш як 400 тисяч).
За песимістичним сценарієм, кількість нових випадків захворювання протягом 2010 року перевищить 95,2 тис., смертей — 89,2 тис., а населення країни не перевищуватиме 44, 89 млн.
З огляду на таку кількість хворих, вважають фахівці, значно зросте навантаження на соціальну сферу, знизиться продуктивність праці, скоротиться кількість робочої сили, побільшає сиріт.
Олександр Яременко переконаний: ВІЛ/СНІД — то не суто медична проблема. Передусім вона — соціальна, і тому Міністерство охорони здоров’я ніколи не зможе самотужки з нею впоратися.
Під час проведених УІСД досліджень соціологи, крім основних груп ризику (споживачі ін’єкційних наркотиків і жінки секс-бізнесу), виділили іще групи-провідники, через які ВІЛ/СНІД найчастіше потрапляє в маси. До них належать клієнти повій, водії-дальнобійники, трудові мігранти і окремі групи працівників сфери розваг, а також групи, що потребують посиленої уваги, — донори, ув’язнені і військовики строкової служби.