Наметове містечко протестантів біля захопленої будівлі СБУ продовжує розширюватися, а барикади — укріплюватися шинами, мішками з піском, різним мотлохом і колючим дротом. Кожне настання ранку знімає градус занепокоєння: штурму не було, ніч минула без надзвичайної ситуації. Однак такий стан справ багатьох протестантів не задовольняє. Незважаючи на заклики організаторів не піддаватися на провокації і не організовувати стихійні походи для захоплення будівлі облдержадміністрації, а також інших адміністративних об’єктів, окремі протестанти збирають навколо себе людей і заводять їх розмовами. Про те, що «треба йти назустріч своїм донецьким братам», захоплювати владу й установлювати свою «чи то республіку, чи то федерацію — не важливо, як це називається, потім розберемося». Вони вже не хочуть проведення референдуму, «бо це довга історія, а радикально треба діяти зараз». Перепадає й лідерам захопників, які «нічого не роблять, а тільки ведуть переговори».

Проте, саме завдяки постійним переговорам влади і протестантів, на Луганщині поки що вдається утримувати ситуацію. Хоча проросійські активісти щораз висувають владі нові вимоги. «Народне ополчення Луганщини», наприклад, поставило голові облдержадміністрації Михайлу Болотських ультиматум: він повинен зробити публічну заяву про невизнання влади в Києві, а людей, які захопили будівлю СБУ в Луганську, визнати легітимним «народним рухом», а також звільнити всіх проросійських активістів. Термін на це дали короткий — до 16 квітня. А якщо ні, то ополченці готові обрати собі нових депутатів і не ручаються за свої подальші дії.

Від чийого імені говорили ці люди, — залишається невідомим. До захопленої будівлі СБУ продовжують з’їжджатися представники різних міст регіону. Серед них багато «ідейних», але частина учасників протесту готові до радикальних заходів, про що заявляють з імпровізованої трибуни.

В епіцентрі подій опинилися кілька важливих соціальних об’єктів, зокрема, обласна бібліотека ім. М. Горького та СШ №26. Обидві установи сьогодні зачинені. В департаменті освіти Луганської міської ради запевняють: зі школярами відпрацьовано напрямки руху до школи й зі школи, проведено бесіди. Тож якщо ситуація не погіршиться, то й 26-та школа у четвер запрацює. Головне, кажуть фахівці, щоб дитина розуміла, що «на мітингу під стінами СБУ нема на що дивитися».

Луганськ.