І  знову прийшов той час, коли починається гаряча пора карнавалу, масляна. Дедалі частіше на вулицях міст Південної та Західної Німеччини — Майнца, Кельна, Дюссельдорфа, а також Аахена, Штуттґарта, Констанци та у краї франків можна побачити переодягнутих людей будь-якого віку з дико розмальованими обличчями, в кумедних костюмах, з блискучими прикрасами та різнобарвними перуками, які, взявшись за руки, весело крокують вулицями і дивно вигукують: «Гелау», «Алааф» чи щось схоже. «П’ята пора року» прямує до свого апогею: довгого карнавального уїк-енду, що починається у четвер «бабським карнавалом», продовжується «буйного» понеділка та масляного вівторка і закінчується вранці в пісну середу — «першим днем посту». Потім усе минає. З похмілля прощаються з масляною, а здичавілі блазні знову перетворюються на благопристойних громадян. До наступного року.
У пісну середу розпочинається сорокаденний піст перед Великоднем. Перед ним, під час карнавалу (тобто в ніч перед постом), можна ще раз добряче гульнути, наїдаючись і напиваючись, з піснями та веселощами, тобто це свято за своїм походженням схоже на православну Масляну. Проте в Німеччині, насамперед у так званих оплотах карнавалу, до нього підходять набагато серйозніше. Громадяни об’єдналися в спілки, які готують так звані пишні засідання і часто, умостившись у різнобарвно декорованому авто, беруть участь у міській святковій ході. Засідання — це строката суміш з музики, комічних виступів і танців, під час яких дівчата у ґвардійській уніформі під бадьору музику розмахують своїми ніжками в повітрі. Є «засідання чоловіків», під час яких буває доволі грубо, але й в інших місцях також говорять все, що заманеться. Керувати засіданням завжди обирають президію блазнів. Крім того, є карнавальні принци і принцеси, ну і, звісно, ордени. Одним із найвідоміших — «орденом проти браку гумору» карнавальна спілка міста Аахена щорічно нагороджує найчастіше якогось політика.
Рейнський карнавал має передусім чітке політичне забарвлення. Коли у XVІІ і XІX сторіччях французькі та пруські війська по черзі окуповували Рейнську область, мешканці насолоджувались у час блазнів свободою блазня (право говорити господарю нечемності) та використовували останню для того, щоб без перешкод глузувати над окупантами: їхня уніформа перетворювалася на надмірно розкішні костюми офіцерів гвардії та танцівниць, вони пародіювали військове привітання піднесенням руки до головного убору (блазень підносив руку до лівої скроні!), військові паради висміювали під час карнавальної ходи. Навіть і сьогодні на багатьох авто, задіяних у карнавальній процесії, — зображення на політичні теми. Цього року об’єктом жорсткої критики стане, напевно, федеральний уряд, а громадському осуду буде піддано економічний застій, збільшення податків, реформування сфери охорони здоров’я.
Ведеться пряма трансляція карнавальної ходи по телебаченню. Але якщо хтось вважає, що під час карнавалу вся Німеччина стоїть на голові, той помиляється. Значні її регіони, насамперед протестантські Північ та Схід, залишаються осторонь. Цей досвід випало набувати й державним службовцям із федеральних міністерств, коли вони у 1999 році переїхали до Берліна після перенесення туди з Бонна столиці Німеччини. «Буйний» понеділок у Рейнській області є, зрозуміло, вихідним, а в Берліні звичайнісіньким робочим днем. І те, що в західній частині Німеччини триває карнавал, берлінці помічають лише через те, що там ніхто не підходить до телефону. Адже всі на прогулянці: спостерігають за ходою, отримують насолоду та намагаються на кілька годин або днів забути буденність.

 А що ви знаєте про Німеччину?

Наша газета проводить разом із Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні та першим загальнонаціональним каналом телебачення УТ-1 вікторину «Що ви знаєте про Німеччину?». Як читач нашої газети, ви також можете взяти участь у розіграші: 6 березня ми опублікуємо купон з 10 запитаннями про Німеччину. Шляхом жеребкування серед учасників, які надіслали правильні відповіді, буде визначено тих, хто дістане можливість перевірити свої знання в подальшому на телебаченні. На переможців очікують чудові призи!