Остаточні пропозиції щодо внесення змін до Конституції надійдуть до кінця тижня. Про це вчора під час засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції повідомив голова ТСК Руслан Князевич.

Свої пропозиції надіслали Конституційна асамблея, а також експерти спеціальної робочої групи, яку очолює Ігор Коліушко. Водночас уряд досі не надіслав комісії оформлених пропозицій щодо змін до Основного Закону.

Секретар Венеціанської Комісії Томас Маркерт наголосив: дуже важливо, щоб парламент, як легітимний орган влади, спромігся змінити Конституцію. Зокрема він запропонував взяти до уваги попередні висновки Венеціанської комісії. «Я думаю, що ви можете використати попередні висновки Венеціанської комісії, хоча ситуація змінюється, і ми готові працювати далі», — сказав Т. Маркерт.

За його словами, співпраця парламентської ТСК і Венеціанської комісії може відбуватися через листування. «Ми могли б ще раз приїхати для обговорення документа, приміром, 12-13 травня», — зазначив Т. Маркерт.

У свою чергу, народний депутат від фракції Партії регіонів Валерій Писаренко вважає, що за зміни до Конституції треба зібрати щонайменше 300 підписів парламентаріїв для забезпечення перспективи їх ухвалення парламентом.

Також він наполягатиме, щоб напрацьовані зміни до Основного Закону були парафовані всіма кандидатами в Президенти.

Крім того, за його словами, регіонали вимагатимуть прийняття таких змін тільки після отримання позитивних висновків Венеціанської комісії. Про надання російській мові статусу другої державної поки не йдеться. «Стосовно статусу другої державної мови ми збираємо підписи і ведемо цей процес окремо», — сказав В. Писаренко.

 

Олег Зарубінський, Адам Мартинюк.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.