У парламентських кулуарах уже активно обговорюють проект програми діяльності уряду Віктора Януковича. Прем’єр пообіцяв зустрітися з усіма фракціями і групами, заслухати їхні пропозиції і лише після узгодження офіційно внести до парламенту свою програму дій. А поки що наш кореспондент попросив поділитися враженнями від проекту урядової програми і прогнозами щодо її схвалення тих, хто був присутній під час її презентації на розширеному засіданні Кабінету міністрів.

Віктор ЮЩЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»:

— Я оцінюю цю програму лише як політичний документ, спробу знайти політичний діалог з певними політичними силами. Але фахові питання є глибоко дискусійними. Коли в Україні глибока політична криза, коли всі в розбраті, говорити про те, що в країні може відбутися якесь економічне диво, — байки. Уряду можна сказати комплімент, що він піднімає дискусію у фактично всіх стратегічних питаннях і економіки, і фіскальної, бюджетної та торгової політики. Але залишається питання: через який діалог ми можемо виграти політику в усіх цих сферах? Якщо до запропонованої здорової концепції додати незбалансованого політичного підходу, то можна вчинити дуже багато негативного.

Георгій КРЮЧКОВ, голова Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони, фракція КПУ:

— Презентований проект програми діяльності уряду — ще досить сира заготовка. Хоча є намагання зробити конкретний документ, який можна було б контролювати. Знову не обійшлося без загальних гасел, конкретні пропозиції дуже неоднорідні — є справді урядового масштабу, а є дріб’язкові. Потрібна систематизація. Я прискіпливо подивився на розділ про обороноздатність України — там усе ніби є. Але найголовніші, найболючіші питання сьогодення десь потонули. Скажімо, сьогодні перед нами стоїть завдання реформувати не лише Збройні Сили, а й усю силову сферу. Що робитиметься в цьому напрямі, на жаль, у програмі не сказано.

Андрій КЛЮЄВ, голова Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, фракція «Регіони України»:

— Імпонує те, що основним завданням уряду в проекті його програми визначено підвищення якості життя наших людей через збільшення їхніх доходів, чого можна досягти лише тоді, коли нормально запрацюють підприємства в усіх регіонах. Велика увага приділяється ПЕК, боротьбі з тіньовими доходами. Ми вітаємо новий програмно-цільовий метод розвитку регіонів — коли між урядом і обласними радами укладатимуть договори з питань розвитку регіонів. Однак у програмі необхідно розширити блок зовнішньоекономічних зв’язків, освоєння нових ринків збуту для вітчизняних підприємств. Недостатньо приділено уваги й підготовці ефективного менеджменту в нашій державі.

Катерина ВАЩУК, фракція «Аграрники України»:

— Як кістяк програма розроблена непогано. Урядом запропонована добра методика роботи над нею у депутатських фракціях, групах і парламентських комітетах. Якщо колективним розумом буде вдосконалено і конкретизовано цю програму, то шанси її проходження через парламент високі.

Олександр ТУРЧИНОВ, фракція БЮТ:

— На жаль, цей документ нічим не відрізняється від попередніх програм-побажань. Побажань багато, але механізмів їх реалізації, серйозних розрахунків чи схем немає. Тому ця програма, мабуть, залишиться вже вкотре невиконаною. Бо в цьому уряді її нема кому реалізовувати. Перспективи прийняття програми залежать від тих пропрезидентських фракцій, які записалися до більшості: якщо їх зможуть змусити стовідсотково голосувати, то програма пройде.

Микола ОНІЩУК, фракція партій ППУ і «Трудова Україна»:

— Програма діагностує сьогоднішні проблеми і причини незадовільного розвитку економіки та соціальної сфери, пропонує загальні механізми для вирішення цих питань. Але в ній є декілька недоліків. Завдання уряду не визначені в строках. Наприклад, сказано, що необхідно провести пенсійну чи податкову реформу, але не викладено етапи цього процесу. Тому виникає сумнів, чи може бути виконана ця програма. Другий недолік, традиційний для всіх українських урядів, — не визначено пріоритети.

Я не абсолютизував  би значення схвалення чи відхилення цієї програми. Але якщо програму не буде схвалено і уряд буде поставлено під загрозу чергової ротації, це лише зашкодить суспільству.

Олександр ЗАДОРОЖНІЙ, постійний представник Президента України у Верховній Раді:

— Проект програми уряду реалістичний, він передбачає вирішення цілої низки гострих застарілих соціальних проблем, орієнтується на вирішення проблеми пенсійної та податкової реформи. Хоч би як ми називали цю програму, вона розрахована на рік. І якщо впродовж нинішнього року вирішимо принаймні ці дві проблеми, пенсійного забезпечення і податкової реформи, — цього буде більш ніж досить.

Записала Юліана ШЕВЧУК.