Учора у Верховній Раді розпочалася конференція «Пошук моделі взаємовідносин України і Російської Федерації в євроінтеграційному вимірі». «Організаторів можуть запідозрити, що проведення конференції підгадали на наступний день після заяви чотирьох президентів у Москві, — розпочав свою доповідь заступник Голови ВР Олександр Зінченко. — Це не так, але тим актуальніші питання, які розглядатимуть на конференції». Олександр Зінченко вважає, що московський документ обговорюватимуть ще багато днів і що ця подія приведе до радикальних змін в регіоні. «Довгий час Україна та державні інституції лише стежили за розвитком подій у світі, намагалися оперативно реагувати. Але останнім часом ми почали ставати активним учасником міжнародної політики. Це засвідчила амбіційна заява президентів, яка спричинить радикальне зрушення в економічній політиці».
На думку Олександра Зінченка, тепер розпочнеться тривала бюрократична робота. Потрібно також узгодити внутрішні законодавства, вивчити досвід регіональних економічних утворень. А стосовно теми конференції, то заступник Голови ВР вважає, що новоутворення не суперечить євроінтеграційним прагненням країн. Вадим Гречанінов, президент Атлантичної Ради України, закликав учасників конференції відійти від стереотипів, що базуються на ностальгійних настроях. На його думку, президенти в Москві виступили не з таких позицій, а з точки зору національних інтересів.
Безперечно, президентська ініціатива стала однією з головних тем конференції. Але основна мета заходу, що зібрав депутатів, науковців, екпертів двох країн, —це «спокійно, без емоцій визначити, яке має бути співробітництво України та Росії, щоб європейський вимір був на користь нашим інтересам». Це заявив заступник секретаря РНБО України, директор Інституту проблем міжнародної безпеки Сергій Пирожков. До речі, Сергій Пирожков, який мав виступати після Олександра Зінченка, відмовився від доповіді, пояснивши, що з огляду на московські події його доповідь потребує певних змін. І обмежився лише коротким коментарем.
Серед запланованих для обговорення тем деякі набули свіжого звучання. Зокрема, «Україна та Росія після розширення ЄС — моделі відносин», «Роль регіонів у двосторонньому діалозі», «Українське та російське бачення системи європейського співробітництва та колективної безпеки. Роль НАТО, ОБСЄ та Ради Європи». Як влучно виловився директор Асоціації Євро-Атлантичного співробітництва РФ Євген Сілін, в «нових умовах — новий діалог».