Президент Національної академії наук України Борис Патон, народні депутати Людмила Супрун і Іван Курас, а також письменник Юрій Бедзик та академік НАН України Валерій Смолій звернулися з заявою до співвітчизників, урядів і народів США та Іраку, а також до ООН, Евросоюзу, країн НАТО, ЮНЕСКО, до різних держав, організацій і конфесій. На думку цих видатних представників Українського фонду миру, кожна людина «на своєму місці повинна зробити відповідний внесок, щоб не допустити війни, аби у третьому тисячоллітті не було місця мілітаризації та війнам».

«Ми вважаємо, що США, беручи на себе обов’язки щодо формування нової системи світової безпеки, здатні вирішувати такі проблеми не військовими засобами, а мирним шляхом, — ідеться у заяві, — світ і без того збентежений наявністю таких явищ, як бідність, зубожіння, несправедливість, конфлікти, що спричиняють людські жертви і страждання». Водночас Україна, на думку представників Українського фонду миру, не тільки закликає до процесів роззброєння, а й є яскравим прикладом утілення принципів мирного співіснування. Тому що саме Україна свого часу добровільно відмовилася від ядерного потенціалу.

«Український народ знає, що таке біль і трагедія втрат, бо територією нашої країни пройшло дві світових війни, голодомори, чорнобильська катастрофа», — наголошується в заяві й підкреслюється, що «українська держава врахувала уроки історії і не зверне з обраного шляху». Автори заяви закликають усіх визначити головним орієнтиром ідею про найвищу цінність життя кожної людини.