Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення про направлення до району Перської затоки батальйону з хімічного, радіологічного та бактеріологічного захисту для забезпечення безпеки населення країн Близького Сходу. Про це повідомив секретар РНБО Євген Марчук, додавши, що остаточне рішення з цього питання має ухвалити Верховна Рада.

Для направлення українського батальйону потрібно офіційне запрошення країни, де він дислокуватиметься, котре має бути закріплено двосторонньою угодою. Вже готовий проект відповідного указу Президента, який буде підписано після отримання запрошення. Саме на його основі підготують відповідний законопроект, рішення щодо якого має ухвалити український парламент. Проте фракція КПУ вже заявила, що виступить проти направлення українського спецбатальйону.

Серед країн дислокації розглядають дві країни, одна з яких — сусід Іраку. При цьому батальйон не дислокуватиметься в самому Іраку, а також не братиме участі в бойових діях. РНБО доручила Кабінетові Міністрів вирішити питання, пов’язані з фінансуванням батальйону.

Є. Марчук не зміг назвати загальну суму фінансування, зазначивши, що лише транспортування українського батальйону обійдеться приблизно в 20 млн. гривень, які потім можуть бути компенсовані українській стороні. А видатки, пов’язані з компенсацією шкоди здоров’ю та життю українських військовослужбовців, здійснюватимуться згідно з внутрішнім законодавством України та міжнародними нормами.

Секретар РНБО наголосив, що батальйон уже сформовано, він «у хорошій готовності» і нині перебуває в Самборі (Львівська область), укомплектований технікою та особовим складом.